Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
Отбелязваме Световния ден на пощата

Отбелязваме Световния ден на пощата

На 9 октомври 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целият свят отбелязва като Световен ден на пощите.

Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз през 1878 г. През 1947 година ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.

Winbet - победата е емоция! (18+)

На 1 юли 1879 година България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз в Отава, Канада, през 1957 г., през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

Свързани статии (по етикет)

  • Днес oтбелязваме Световния ден на астрономията

    Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се включва в Световния ден на астрономията с разнообразна програма за малки и големи посетители. Това съобщи пресцентърът на висшето училище

  • Отбелязваме Секновение - „денят и нощта се стигат”

    На 29 август се отбелязва Обсечене или Секновение. Според традиционните народни схващания на Секновение „денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища.

  • Отбелязваме 116 години от Илинденско-преображенското въстание

    116 години от Илинденско-преображенското въстание ще отбележат участниците в Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива край Малко Търново. Там, през 1903 година, е взето решението за включване във въстанието. То избухва на 6-ти август.

Оставете коментар