Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
7 причини защо всеки мъж трябва да носи часовник

7 причини защо всеки мъж трябва да носи часовник

Чувството за стил и следенето на времето са само част от тях

Войниците по време на Втората световна война се уморили да „ловят“ като риба часовника в джобовете си, затова започнали да го носят на китките си като гривни. Дотогава ръчните часовници, носени на ръцете, били смятани за изцяло дамски накит. Затова първоначално тенденцията сред мъжете била осмивана от и подигравана като абсолютно глупава, но въпреки това часовниците-гривни бързо се наложили заради практичността и удобството си, а старият вид бил изоставен. В момента пък има такива, които твърдят, че ръчните часовници бавно стават неактуални. Защо наистина един съвременен човек трябва да носи ръчен часовник, когато може да провери колко е часа бързо на телефона си?

 

  1. Часовниците са удобни

Телефоните не ви дават чувството за точност. Часовниците – напротив.

Нямам нужда от часовник, защото имам телефон е често срещан отговор сред представителите на съвременното поколение, което под силното влияние на мобилните устройства. Търсенето на телефон и изваждането му от джоба само, за да проверим времето е напълно ненужен жест.

Бързият поглед към китката е доста по-стилен начин да следите часа, датата или кога е следващата ми среща. Да не говорим колко грубо би изглеждало, ако си извадите телефона по време на разговор. А в случаите, когато е препоръчително да оставите телефона на страни – изпит, на плажа, на погребение или на сватба, часовникът е по-приемлив начин да следите времето.

  1. Часовниците са функционални

Всичко, което военните са изобретили е многофункционално. Също и ръчните часовници.

Те били използвани през XIX в., за да се синхронизират военните маневри по време на войната. По-късно специални часовници били нужни на водолазите в океанските дълбини и на пилотите в небето

Едно от големите предимства на часовниците – особено в сравнение със смартфоните, е времето, което могат да работят. Много от тях изискват малко енергия или пък са самозахранващи се. Помислете само колко години може да издържат с една батерия и го сравнете със смартфона си.

Някои от часовниците имат и допълнителни функции като хронограф, хронометър, да показва фазите на луната ….

  1. Часовниците осигуряват простота

 Най-добрите часовници нямат нужда от най-модерните технологии. Те работят с гениална механична технология, която предшества дори електроенергията. Така че когато батерията на телефона ви се изхаби, може да продължите на разчитате на доста по-стара технология, стояща на китката ви.

  1. Часовникът показва класа

 Понякога часовниците могат да привлекат повече вниманието на околните отколкото каквото и да е друго в гардероба ви. Все пак разнообразието от мъжки аксесоари е ограничено. Представителите на силна пол в повечето случаи носят само три типа бижута – часовници, чифт ръкавели и венчална халка, ако са женени.

И освен това помага на ангажираните хора да спазват графиците си без да губят чувството си за стил. Часовниците са и начин са себеизразяване като разкриват черти от характера на притежателя си като приключенски дух, спортна натура или опасен мачо. Примерно, за тези, които предпочитат да покажа по-висок социален статус, един „Ролекс“ на китката им ще бъде ясно послание, а също и вечен и доста мъжкарски аксесоар. Наречете както искате, но за повече мъже луксозният часовник е равносилен на годежен пръстен за жените.

  1. Часовниците вдъхват традиция

 Ръчният часовник обаче е повече от уред за показване на времето. Той е символ на традиция и история, обвити в изключително добре изработена технология.. Всъщност не са много мъжете, които осъзнават, че носят произведение на изкуството на ръката си. Някои бижутерски къщи имат само четирима занаятчии, които работят по един часовник в продължение на месеци, правейки сложните механизми на ръка. Това е съвършено изкуство, съставено от най-високите нива на човешката креативност и талант.

Един аналогов часовник има сравнително прост и последователен механизъм. Начинът, по който майсторът го представя, е голямото поле за изява – дизайнът в зародиша си е изкуство. Вярно е, че има стотици невдъхновяващи на вид часовници, но най-добрите образци изглежда прекрасно. Изкуството в часовниците може да прояви по всякакви начини – от рисуване по циферблата до вида на каишката.

  1. Часовниците са чудесен спомен

 Те могат да бъдат не само безценен подарък, а и чудесно наследство. Независимо какво мислите за края на живот, вероятно сте съгласни, че хората продължават да живеят в спомените на тези, които са ги познавали. Пазенето на часовници от предишна епоха са начин да почетем хората, живели в нея, да си спомняме за тях

Колекцията от часовници също може да се възприема като завещание, при това не е нужно стойността им да като на мини съкровище. Предаването на часовник на някого, за когото ви е грижа, е по-съществено от оставянето на ценности.

  1. Часовниците изграждат връзка с времето

 Още от времето на слънчевите часовници (а може би и по-рано), хората са били обсебени от устройства, с които да измерват времето. И да им напомнят, че нищо не е вечно.

Носенето на часовник на китката променя отношението ви към времето, кара ви да сте по-внимателни как точно прекарвате 24 часа. Отвъд техническите и механични тънкости, мъжете са превзети от тези устройства, защото им дават възможност да контролират времето. Има различни общности на хора, вманиачени по часовници, а другата толкова силна мания сред мъжете са колите. Но далеч по-лесно е да се поддържа часовник, отколкото кола.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner