Вторник, 11 Декември 2018
Вторник, 11 Декември 2018

Днес православната църква почита паметта на Св. мъченица Татяна

Днес православната църква почита паметта на Св. мъченица Татяна

Името Таня на латински означава „устроителка“

Татяна била родена в Рим в семейство на знатни родители. Те възпитали дъщеря си в благоверие и я научили на Божественото писание. Когато навършила пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в целомъдрие и да стане невеста на Христа. Отказала се от светските облаги и се отдала на целомъдрие.

Когато римляните убили нечестивия си цар Антонин Хелиогабал, на царския престол бил издигнат Александър, който обаче бил само на шестнадесет години. Затова, управлението на държавата било поверено на градският епарх Улпиан – враг на християните и жесток човек. Той заповядал всички християни да се поклонят пред римските богове, а тези, които откажели, били изтезавани, а някои дори убивани. Навсякъде из Рим започнала да се лее християнска кръв.

Езичниците хванали и светата девица Татяна. Завели я в храма на Аполон и я заставили да се поклони на идола. Тя се помолила на своя Бог и изведнъж станало земетресение. Идолът на Аполон паднал и се разбил, част от храма се срутила, а отломките затиснали много езичници и жреци. Дяволът, който живеел в идола, с вик и ридание побягнал и всички чули вопъла и видели сянката, понесла се във въздуха.

Неверниците повлекли светата дева Татяна на съд и мъчения. Татяна обаче търпяла, молела се за мъчителите си и викала към Господа да ги озари със светлината на истината. Съдията я осъдил на смърт и Светата била посечена с меч. Заедно с нея убили и баща й, защото разбрали че и той е християнин. Заради добродетелния й живот Христос увенчал невестата Си с мъченически венец.

Днес, на 12-ти януари, всички носещи името Татяна, Таня, Танка или Таньо имат имен ден.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар