Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

20 януари - Евтимовден (Петльовден)

20 януари - Евтимовден (Петльовден)

На този ден имен ден празнува Евтим, Евтимий

Св. Евтимий Търновски произлиза от богат и знатен Великотърновски род. Още в ранната си младост Евтимий отива в Килифаревския манастир. По онова време манастирите са били основните духовни и книжовни центрове. Той бил изключително умен и начетен за времето си, учил е и във Византия, но след като се връща оттам се усамотява в една пещера, недалеч от Велико Търново. Там построява църквата “Света Троица” където около него се събират ученици съмишленици и Евтимий основава Търновската книжовна школа.
През 1375 г. Евтимий е избран за Търновски патриарх. При падането на Велико Търново под турско робство Патриарх Евтимий е един от последните стожери на българската духовност и един от последните бранители на българската държава. Той е осъден на смърт от турците, но легендата разказва, че когато палачът вдига ръка да му отсече главата, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Затова Патриарх Евтимий Търновски е заточен. Умира през 1402 г. и почти веднага е канонизиран за светец.
Животът му е за пример, а делото му е реформаторско.

В народния календар 20-ти януари е известен като Петльовден, Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки за тяхно здраве.

Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца.

В Странджанския край, където народният култ към св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия).

В Пловдивско денят е известен под името Черна или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел (или кокошка) се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

Кухнята е естествено със специална гозба – петел. Важно е било петелът да се свари   цял. Наред с него са се приготвяли пити, кравайчета, тиганици, баница или зелник.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар