Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

Поне 700 лева да бъде минимална заплата за висшисти иска КНСБ

Поне 700 лева да бъде минимална заплата за висшисти иска КНСБ

Това са част от исканията, които ще бъдат обявени на протеста в петък

За поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд, настоява КНСБ.

Това са част от исканията, които ще бъдат обявени на протеста в петък, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

На 27 октомври КНСБ ще проведе национален протест "Работеща България иска по-високи заплати!".

Синдикалният протестен митинг ще настоява пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, се посочва в съобщението.

От КТ "Подкрепа" засега все още не са решили, дали ще се включат в протеста. Вчера техният председател Димитър Манолов гласува в подкрепа на бюджета на НОИ, с което подкрепи правителството. Въпреки неговия глас бюджетът не мина.

КНСБ иска поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и да не се пипа клас "прослужено време". Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите.

Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от синдиката.

Същото бе предложено и в алтернативния бюджет на БСП.

 

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне.

Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен (с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите), е също сред исканията на КНСБ.

Синдикатът настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

КНСБ настоява работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.

От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар