Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Увеличение на гарантирания минимален доход на 75 лв. на месец

Увеличение на гарантирания минимален доход на 75 лв. на месец

Гарантираният минимален доход не е променян от 2009 година досега

Правителството планира да увеличи гарантирания минимален доход от 65 лева на 75 лева на месец.

Това става ясно от публикуван за обсъждане проект на правителствено постановление. Целта е да се подобри социално-икономическата защита на хората, пишат в мотивите авторите на предложението.

Гарантираният минимален доход играе роля при определяне на социални помощи и целевите помощи за отопление, както и за добавките за социална интеграция на хората с увреждания. Ако промяната бъде одобрена, новият размер на гарантирания доход ще влезе в сила от 1 януари 2018 година.

Гарантираният минимален доход не е променян от 2009 година досега, става ясно от оценката за въздействие, изготвена от социалното министерство по казуса. Така не са отразени настъпилите през този период социално-икономически промени и е било породено социално напрежение. Заради липсата на актуализация на този доход обхватът на социалните помощи е намален с 22%, а на помощите за отопление - с 16 на сто.

С увеличаването на гарантирания минимален доход ще бъде увеличен обхватът на помощите за отопление (с над 5%), размерът на социалните помощи (с около 15%) и на интеграционните добавки (с над 15 на сто). По този начин България ще отговори и на забележките на Европейската комисия относно схемите за минималния доход.

От данните на социалното министерство е видно, че социални помощи по Закона за социално подпомагане у нас получават 35 хил. души. Месечните добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания се превеждат на 502 хил. души, а целевите помощи за отопление - на 220 хил. лица и семейства. Еднократни социални помощи по Закона за социалното подпомагане са около 7 хил. на месец.

Промяната в размера на гарантирания доход ще се отрази още и на помощите, отпускани по Закона за закрила на детето, за които Министерството не е посочило данни за брой.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner