Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

"Дизайнерска дрога" от Китай завладява света

"Дизайнерска дрога" от Китай завладява света

„Китайски чай“ води до желания наркотичен ефект, но имат сериозни физически и психически последствия, твърди директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов

Директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов заяви, че употребата на наркотици от типа на т.нар. „китайски чай“ води до желания наркотичен ефект, но имат сериозни физически и психически последствия. Той подчерта, че въпреки това в Европа са регистрирани смъртни случаи вследствие на употребата на тези наркотици.

Експертът призова родителите да избягат от стигмата да търсят помощ за психически заболявания и проблеми със зависимостите. Попов подчерта, че приеманите интоксикирани пациенти първоначално показват нормалните белези на наркотична безпомощност, последвани от повишена агресия и психоза, която може да завърши фатално.

Той подчерта, че е трудно зависимостта и поведенческите проблеми при употребата на дизайнерска дрога да се поставят в една рамка, и допълни, че може да мине доста време, преди да се появят явни поведенчески проблеми.

Инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР уточни, че веществата се доставят от страни от Европейския съюз и са в малък грамаж, така че проверката и засичането им е почти невъзможна.

По думите му родителите на деца, които употребяват и разпространяват дрога, обикновено научават последни за наклонностите им. "Децата се укриват добре, ако разпространяват. В други случаи родителите знаят, че децата им разпространяват наркотични вещества и ги прикриват", каза Петьо Петков.

Петков отбеляза, че СДВР ежедневно задържа заподозрени в разпространение на наркотици, но отбеляза, че при малолетните разпространители тази дейност е най-често индивидуална и неорганизирана.

Децата често показват симптоми на зависимост - повишена нервозност, чувствителност към светлина, посочи още инспектор Петков. Той призна, че тези симптоми може да се сбъркат и с нормални за пубертета състояния.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар