Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Конспиративна теория за блокиране туризма на Витоша, разкри Владимир Каролев

Конспиративна теория за блокиране туризма на Витоша, разкри Владимир Каролев

Целта е хората да ходят в Банско, Боровец или Пампорово

Конспиративната теория за блокиране на Витоша с цел хората да ходят в Банско, Боровец или Пампорово е малоумна за всеки човек с малко опит или знания в туризма.

Това пише икономистът Владимир Каролев във Фейсбук, като разкрива кой блокира развитието на туризма на Витоша и въобще в цяла България.

 

Понеже много хора непрекъснато питат за Витоша, да кажа за пореден път какво се случва там и защо не се подменят съоръженията:

  1. Лифтовете на Витоша са много стари - не просто на години, но и като модели. Има лифтове, чиито производители вече са фалирали. Тоест, няма как да купим абсолютно същите лифтове и да ги сложим на абсолютно същите места. Това не е и целесъобразно - когато те са строени, София е била 750 000 души, сега е 2 млн.
  2. Новите модели лифтове имат различни параметри - различни стълбове, различни стъпки, различни въжета, различни кабини и седалки.
  3. Законът за горите, писан през 2012 г. лично от Тома Белев, изисква територията под лифтовете и пистите да бъде със сменено предназначение - каквото не се изисква за енергийна, водна и друга инфраструктура (защо ли?) Разходите по смяна на предназначението на такива огромни терени правят икономически невъзможно построяването на нови писти и лифтове в цяла България - една от причините и да няма нито едно такова съоръжение "на зелено". Защо е разписан такъв закон и кой има интерес от блокирането на целия планински туризъм в цяла България - може да питате разписалият го човек и партийните централи на приелото го мнозинство през 2012 г.
  4. Планът за управление на парк Витоша забранява смяната на предназначението.
  5. Всяко ново полагане на стълб, стъпка и въже по смисъла на ЗУТ е "ново строителство".
  6. Планът за управление на парк Витоша забранява новото строителство.
  7. Тоест, за да смениш един лифт с нов, законите изискват от теб да направиш две неща, които планът изрично забранява. Параграф 22, от който няма излизане.
  8. Изходът е да се приеме новият план за управление на парка или да се сменят законите. Новият план се блокира от Зелените, а мнозинството очевидно няма воля да промени законите (защо ли и с каква мотивация е подплатено това?).
  9. Докато едно от двете неща не се извърши, Витоша ще продължи да тъне в разруха. Кой има интерес от това, имайки предвид, че София е най-голямата българска туристическа дестинация с уникална до себе си планина, всеки може да си отговори сам.
  10. Конспиративната теория за блокирането на Витоша с цел хората да ходят в Банско, Боровец или Пампорово е малоумна за всеки човек с малко опит или знания в туризма - Витоша е дестинация за еднодневен спорт, а трите курорта са дестинации за уикенд и рекреативен туризъм.

Който иска да иде в Пампорово за 7 дни на спа, ски, храна и семейна почивка, ще отиде там без значение дали Витоша работи или не.

Точно обратното - и трите курорта имат интерес от това Витоша да работи на пълни обороти, защото тя ще привлече към България повече туристи, част от които ще отидат и при тях.

И много софиянци ще се научат да карат ски на Витоша и после ще почнат да ходят по другите ни курорти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар