Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

АПИ обяснява с видео как да действаме при инцидент в тунел

АПИ обяснява с видео как да действаме при инцидент в тунел

Агенция "Пътна инфраструктура" разяснява с видео как да се държим в тунел в случай на инцидент.

Близо 3-минутният видеоматериал обяснява на шофьори и пътници как да се държат в случай на инцидент -  катастрофа или пожар, в ремонтираните тунели "Ечемишка" и "Витиня" на автомагистрала "Хемус".

От АПИ обясняват, че тунелите са с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Това, което всеки трябва да знае е, че в тунелите през 150 метра има аварийни SOS станции. Те са с телефон и пожарогасители. При пожар първото, което шофьорът трябва да направи е да подаде сигнал, натискайки бутона до SOS станцията. 

До него има и телефон за връзка с дежурния диспечер, който чрез системата за видео наблюдение веднага локализира точното място и подава сигнала към тел. 112. 

Автоматично се задействат светофарната уредба и пътните знаци за спиране на движението. Включва се и вентилационната система. 

Според експертите при възникването на пожар първите 10 минути са най-важни за потушаването му и затова шофьорът с пожарогасителя от автомобила или от SOS станцията е необходимо да се опита да го изгаси. Без паника хората се евакуират, а автомобилите се оставят със спрени двигатели. 

Задължително аварийната лента трябва да е свободна, за да може пожарни и линейки да стигнат бързо и безпрепятствено до мястото на инцидента и да окажат нужната помощ. 


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар