Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Фалшивите новини се правят за печалба на авторите си

Фалшивите новини се правят за печалба на авторите си

ЕС експерти предлагат социалните мрежи да разкрият алгоритмите си

В 65% от случаите фалшивите новини носят печалба на авторите си, а при 84 на сто, те целят да насочат в определена посока обществения дебат. Това съобщава Европейската комисия, която публикува днес данни от собствено допитване. Според него почти 90% от тях имат светкавичен ефект, тъй като се целят в емоциите на хората.

Проучването показва, че от проверката на фактите и публикуването на истината няма смисъл, тъй като прочелите първата информация обикновено не виждат корекциите.

Социалните мрежи, новинарските агрегатори и блогове се ползват с най-ниско доверие. На традиционните вестници, специализираните уебсайтове и новинарските агенции хората вярват най-много.

Медиите сами да се регулират за справяне с фалшивите новини, които разпространяват. Това предлага експертна група, назначена от еврокомисаря Мария Габриел да предложи как ЕС да се справи с проблема.

Според групата, оглавявана от холандския професор Мадлен де Кок Бюнинг и включваща и двама българи - Вени Марковски и Димитър Димитров, най-добре ще е медиите, журналистите, блогърите и рекламистите да се врекат да спазват Етичен кодекс от 10 принципа. Предложените правила засягат предимно онлайн платформите и социалните мрежи, които са основен източник на фалшиви новини. Сред тях са те да разкрият алгоритмите си за подбор на новини и да насочват читателите към медии, публикуващи достоверни новини.

От своя страна медиите трябва да обявяват собствениците си и да обозначават ясно статите, които са платени от спонсори.

Според групата онлайн платформите трябва да разработят механизми, които да подреждат новините според индикатори, оценяващи тяхната достоверност, наличността на източник на информация и други. Те смятат, че колкото повече журналистите, блогърите и медиите се сдружават в проверяване на информация, толкова по-силни те ще бъдат срещу дезинформационни атаки.

Експертите признават, че препоръчваните от тях действия няма да са достатъчни за справяне с дезинформацията и за занхранване на медиите с проверена информация, затова препоръчват допълнителни инициативи, свързани с ограмотяването на журналистите и на гражданите да различават фалшиви новини от истински и да изграждат отговорно отношение към поднасянето на новините.

Експертите обаче предупреждават Мария Габриел, която трябва в близките месеци да предложи европейско законодателство срещу фалшивите новини, да не се изкушава от "лесни решения" и че "всяка форма на цензура, обществена или частна, трябва да бъде избягвана".

39-имата експерти, написали 44-страничния доклад, смятат че фалшивите новини са само част от по-голям проблем - дезинформацията. Според тях дезинформация е "всякакъв вид фалшива, неточна и подвеждаща информация", която се създава, за да нанесе вреда на обществото или за печалба.

 

Оставете коментар