Неделя, 18 Ноември 2018
Неделя, 18 Ноември 2018

Митрополит Гавриил: Македонската църква е на 50-60 години, а не на 1000!

Митрополит Гавриил: Македонската църква е на 50-60 години, а не на 1000!

Българската патриаршия е единственият приемник на Българската охридска архиепископия, ако отидем на съслужение, значи се отказваме от тази историческа и канонична истина, твърди висшият ни духовник

Не ни е срам от решението ни да не изпращаме представители на честванията за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Това каза за програма "Хоризонт" на БНР Ловчанският митрополит Гавриил. 

"Дядо Наум ни напомни нещо – Българската православна църква, Българската патриаршия е приемник и на Българската охридска архиепископия и ако отидем на това тържество, ще излезе, че ние се отказваме от тази историческа и канонична истина. Македонската църква иска ние да ѝ помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да ѝ помогнем? Като почнем съслужение, нас веднага ще ни вкарат също в схизма и тогава вече нито те, нито ние можем да помогнем един на друг," аргументира се митрополитът. 

"Това наше достойнство, че ние сме правоприемник, ние не трябва да го сменяме за една паница леща. Македонската православна църква има някъде 50-60 години, откакто е създадена, а не 1000 години", напомни митрополит Гавриил и допълни, че Светият синод изчаква решението на проблема с името на Македония, след което смята да инициира разговори с Вселенския патриарх относно автокефалността на църквата ѝ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар