Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Спирането на лекарствата ще затрудни сериозно пациентите и общопрактикуващите лекари

Спирането на лекарствата ще затрудни сериозно пациентите и общопрактикуващите лекари

Това твърдят джипита. Пред Дарик специалистът по обща медицина д-р Георги Миндов обясни, че проблемът ще настъпи, когато хората, които използват лекарства по Здравна каса, започнат да ги заменят с други.

Оплаквания или странични ефекти обаче при пациентите, които обслужва д-р Миндов, не са наблюдавани.

Хората, употребяващи някое от забранените лекарства за кръвно налягане, трябва да бъдат спокойни, защото заместители има, информира д-р Георги Миндов.
 
"Проблемът е, че всички хора с всички рецепти ще трябва да идват сега, ще се образуват опашки, да оправяме рецептите на тези, които са по Здравна каса. Ако има отказ в аптеката, те са на тримесечни рецепти, сега ще идват и ще стане някаква чудесия пред кабинетите. Просто ще трябва да отиде и пак да се реди и да чака за лекарства. А иначе, има заместители, има и оригинални, и генерици. Слава Богу, лекарства има. Не знам изследвали ли са ги, но вероятно може пък и да не е активна субстанцията, или всъщност да няма нищо. Щом досега няма опасни случаи, няма опасност за здравето и не са се получили инциденти, няма страшно", успокои докторът.

Фармацевти пък призоваха хората да не преустановяват приема на лекарството си за кръвно преди да се консултират със специалист. Според лекарите, предвид факта, че проблемът съществува отдавна, няма да е опасно, ако хората продължат да приемат лекарствата си още няколко дни, докато им бъдат предписани алтернативи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар