Понеделник, 15 Юли 2019
Понеделник, 15 Юли 2019
Протест в защита на археологическите находки по трасето на АМ "Струма"

Протест в защита на археологическите находки по трасето на АМ "Струма"

Вторият пореден протест след този от 4 май, с искане за запазване открити разкопки по трасето на ЛОТ-3.1. на АМ "Струма", се състоя днес в Благоевград.

Протестиращите заявиха категорично, че не са против изграждането на трасето на автомагистралата.

„Тук сме поради две причини - искаме да запазим историята си такава, каквато е, и ясно искаме да заявим, че ние не сме против изграждането на магистралата.

Говорейки за двата проблема, трябва да кажем, че кметът /Д-р Атанас Камбитов./ се скри.

Това беше човекът, който да подкрепи и двата начина - запазване на разкопки и магистралата.

Той обаче прокламира една теза, че протестиращите са против магистралата и искат тя да не се случи. Няма такова нещо. Срещата ни с представители на АПИ във вторник в кметството на с. Покровник доказа точно обратното", каза общинският съветник Калоян Ханджийски.

Според него варианти има и те са много и бяха обсъдени на тази среща. „Атанас Камбитов, бидейки кмет на общината, трябваше да инициира една дискусия, която направихме без него.

АПИ ни обясни, че заедно трябва да търсим варианти. Мислим да има още срещи. Категорично бе отхвърлено решението, което преди време бе предложено от румънска фирма. Отказът е заради определени стандарти, които трябва да бъдат спазени", допълни Ханджийски.

Той поясни, че 2/3 от находките са още под земята, а проучванията се преустановяват на 20 юли.

„Не вярвам във фразата „И вълкът сит, и агнето цяло". Очевидно гражданската енергия се губи, има политически натиск.

Мнението на някои общински съветници промениха мнението си за час.

От АПИ предложиха вариант да се изгради подпорна стена, която да е в сервитута на магистралата, която да съхрани около 90% от разкопките, а една малка част да се премести.

АПИ пое ангажимента да осигури средства като говори с премиера. Не знам дали знаете, че прякорът на доц. Димитров е Лопатата.

Аз не вярвам на такива специалисти, които си менят мнението за 24 часа", каза още Ханджийски.

„Един от проектите е да се промени трасето на магистралата в продължение на 2 км за подминаване на разкопките от страна на стадиона на стойност 27 млн. Напрежението дойде от кмета - който на общественото обсъждане каза - „Избирайте - или магистрала, или разкопки".

Търсихме срещи с областния, но беше отказана", каза водачът на протестите Лазар Андреев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар