Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Идва ли краят на безразборните реклами в София? Какви са новите правила за външна реклама?

Идва ли краят на безразборните реклами в София? Какви са новите правила за външна реклама?

За пример общинарите са взели Париж и Виена

 

Центърът на София ще бъде прочистен от “визуалното замърсяване”, благодарение на промени в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, внесени от общински съветници и главния архитект на София Здравко Здравков.

 

Накратко най-новите промени за реклама в центъра на София: 

- без светещи реклами по покривите;

- без мигащи реклами;

- без озвучени реклами;

- ограничено брандиране по партерните нива на обекти на главните търговски улици;

- без поставяне на подиуми към зимни градини;

- без хладилни витрини и фризери за сладолед по тротоарите.

 

Най-важната промяна се отнася за рекламата върху собствени търговски обекти. Оттук насетне не се допуска повече от 20% реклама върху прозорците и витража на стационарни търговски обекти, разположени на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект.

Това означава, че реклама на т.нар. фризери ще има само в зоната на имотите – вътре, в търговския обект, а не на тротоара. Не се позволява и ползването на LED дисплеи, а брандиране на превозни средства от градския транспорт ще се допуска само със съгласие на контролните органи. "LED дисплеи няма да има по трамваите и рекламни послания няма да бъдат отправяни. Това може да се случи само ако има някакво кампанийно събитие, което е организирано само в рамките на определени дни", подчерта главният архитект на София Здравко Здравков.
Беше приет и срокът на разрешителните за билбордове да е 5 години, а не 10, като беше едно от предложенията.

Главният архитект обаче увери, че Столична община ще почне да намалява билбордовете именно като увеличава разстоянието между тях – веднага щом изтече действащият договор за стопанисване на съответния билборд и подновяването попадне под действието на новата наредба.

"В рамките на 4 месеца ще създадем методически указания на принципа на други градове, от които сме взели примери – от Виена, от Париж. Искаме да създадем единни указания, които да казват как да изглеждат градините в централна зона и разположените из кварталите, както и пешеходните пространства. Искаме да създадем регламент и по отношение на покритията, на местата за реклама, на винилите, които се разполагат навсякъде. Искаме да създадем едни единни указания, които вие като отворите, да ви стане ясно как трябва да изглежда вашата лятна градина. Да избягаме от този момент, в който идват при мен собственици на заведения и мен питат как трябва да изглежда тяхното заведение. При чадърите например желанието ни е да се рекламира само в борда, който ще бъде на чадъра – т. е. не на самата повърхност, а на частта, която се намира вертикално. Това ще бъде част от методическите указания, за които сме си поставили амбициозната цел да представим до края на годината. И собствениците ще имат една година срок да приведат своите обекти към приетите методически указания", обясни арх. Здравков.

Промените предизвикаха оплаквания от дребния бизнес в София, защото, според тях, облагодетелстват стопанисващите билбордовете компании. Вече се изказват мнения и от страна на маркетинг специалисти и рекламисти, че чрез наредбата се цели преразпределение на пазара за външна реклама.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар