Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Над 1 милион участват в онлайн проучване за лятното часово време в Европа

Над 1 милион участват в онлайн проучване за лятното часово време в Европа

Всеки гражданин на ЕС може да се включи в общоевропейското онлайн допитване, в което да даде своето мнение по темата до 16 август

 

Общоевропейско онлайн допитване за евентуално отменяне на практиката на преместване на стрелките с час напред за лятното часово време предизвика голям интерес, според представители на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Още сме по средата на допитването и сме регистрирали повече от милион респонденти", каза говорител на Европейската комисия (ЕК) пред ДПА. Само през първите три дни те бяха повече от 500 000.

Социологическото проучване, започнало през юли и продължаващо до 16 август, пита европейските граждани, дали биха предпочели да се премахне увеличаващото деня време, и дали предпочитат лятото или зимата за някакво разместване на времето.

Базирайки се на тези резултати, както и на констатации на други допитвания, ЕК иска да вземе решение по предложението за отменяне на лятното часово време в ЕС. Европейският парламент, както и няколко държави членки, вече са помолили Комисията да преразгледа сегашната практика за преместване на часовниците през пролетта и есента, и да прецени дали тя трябва да бъде променена.

Всеки гражданин на ЕС може да се включи в онлайн допитването, в което да даде своето мнение по темата (вж тук).

 

От години здравни експерти и психолози твърдят, че преместването на часовника с един час напред води до обостряне на здравословните проблеми. Това е извод, до който категорично са достигнали изследователите на взаимовръзката смяна на часа - човешко здраве.

Проучвания на шведски учени категорично посочват, че в ден понеделник, непосредствено след преминаване към лятно часово време, с 60% се увеличават хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. Проверка по спешните центрове в България показва, че ръстът на подобни случаи у нас е 50%.

Някои страни в Европа въвеждат лятното време още през Първата и Втората световна война, други - по време на петролната криза през 1970-те години. В Германия лятното часово време в настоящия му вид е въведено през 1980 година с цел да се пести енергия.

В България лятното часово време се въвежда за първи път през 1979 година.

От 1996 година насам всички страни в ЕС местят стрелките на часовника: в последната неделя на март с един час напред и с един час назад в последната неделя на октомври.

Ползата от тази смяна обаче е много оспорвана. Според данни на Федералната служба за околната среда на Германия, благодарение на лятното часово време германците наистина ползват по-малко електричество за осветление през летните месеци. Позитивите са, че през пролетта и есента им се налага да отопляват жилищата си по-дълго време. Отделно от това има и чисто медицински аргументи срещу смяната на времето.

Експерти твърдят, че местенето на стрелките създава проблеми на много хора, тъй като предизвиква между другото смущения в съня и липса на апетит. Една от най-големите застрахователни компании на Германия - DAK изнася данни, които сочат, че в първите три дни след преминаването към лятно време в германските болници попадат средно по 40 души на ден с подозрение за инфаркт. 

Според учените обяснението е в нарушаването на биологичния ритъм, което е стрес за организма. Допълнително натоварване представлява и пренастройката на обичайните ангажименти към промяната на времето. 

По данни на Световната здравна организация, 45 процента от европейците страдат от безсъние, като сред най-честите причини се посочва именно смяната на времето.

Още през февруари 2018 г. Европейският парламент призова ЕК да преразгледа разпоредбата за лятното часово време и ако прецени, че недостатъците от смяната на времето са повече от предимствата, то би могла да предложи промени.

За целта всеки гражданин на ЕС може да се включи в онлайн-допитване, в което да даде пространно своето мнение по темата.

Въпросникът е изготвен на всички езици на общността, а допитването  ще продължи до 16 август 2018г.

Включете се в допитването - да се отмени ли смяната на часовото време?

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар