Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

”Спаси София”: Недопустимо е велоалеите да се правят за сметка на тротоарите

”Спаси София”: Недопустимо е велоалеите да се правят за сметка на тротоарите

Гражданската организация "Спаси София" публикува във Фейсбук становището си за планираните нови велоалеи в София, разположени на тротоарите.

Публикуваме пълния текст:

Талантът на работещите в Столичната община да проектират инфраструктурата така, че да има възможно най-голям брой конфликти и всички участници в движението да са недоволни, е впечатляващ. Новата велоалея, която до края на месеца ще бъде построена върху тесния тротоар точно пред множеството болници по бул. "Пенчо Славейков", е чудесен пример как НЕ се прави.

Създаването на конфликтни и опасни ситуации между пешеходците и велосипедистите и стесняване на тротоарите несъмнено ще доведе до сблъсъци и недоволство. Същевременно булевардът разполага с между 5 до 6 ленти на разположение на колите, а споделеният между пешеходците и велосипедистите тротоар е с широчина по-малка от 3 метра!?

Призоваваме Йорданка Фандъкова и Евгени Крусев – ако нямате политическата воля да освободите място за велоалеите по пътното платно, просто не ги правете! Ясно е, че целта е единствено достигане на обещаните в предизборната програма на кмета 200 км велоалеи, но е недопустимо те да се правят за сметка на тротоарите и да предизвикват повече проблеми отколкото решават!

Поговорката "Животът е колело" важи с пълна сила за София: първите велоалеи, появили се в града преди десетина години, не бяха повече от боя по тротоара, лавираща между билборди, будки, спирки и колчета. След толкова време поука не е взета, щом още ставаме свидетели на „таланта“ на управляващите транспортната политика на София, проектиращи инфраструктурата на града ни така, че всички участници в движението да са недоволни.

Оставаме и с усещането, че умишлено се правят подобни недоразумения, само и само за да се настрои обществото към определена група или идея, която в очите на уравляващите е „прекалено прогресивна за град като София“. Явно искаме твърде много, когато настояваме администрацията да се учи от грешките си. Правилното проектиране, което взима предвид интереса на всички страни и хармонизира техните нужди е липсващо умение из коридорите на "Московска" №33. И докато това не се промени, ще продължаваме да ставаме свидетели на проекти с критични грешки и недомислици, ще продължаваме да се бутаме на свръхтесни тротоари с велосипеди и ще се чудим дали въобще някога градската среда на София ще стане годна за хората.

Спаси София, facebook

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар