Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
БЧК организира публични демонстрации „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”

БЧК организира публични демонстрации „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”

Отбелязваме Световния ден на първата помощ

Българският Червен кръст (БЧК) за 18-и пореден път ще отбележи Световния ден на първата помощ с обучения и демонстрации под мотото „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”.

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, от 2000 г. всяка втора събота на месец септември се чества Световният ден на първата помощ.

Събитието има за цел да акцентира върху приноса на доброволците, обучени по първа помощ, които спасяват човешкия живот, без да правят разлика между хората по пол, етническа принадлежност, раса, възраст, образование, съобщават от пресцентъра на БЧК.

Столичната организация на БЧК организира следните инициативи:

- в Центъра за обучение по първа помощ (бул. „Дондуков” № 61), от 10.00 часа, безплатен опреснителен курс по Първа долекарска помощ за водачи на МПС. Доброволци на БМЧК-София, членове на Младежкия авариен екип ще демонстрират техники и умения в оказването на първа помощ.

В 12.00 часа всички участници в обучението, хванати за ръце, ще образуват традиционната за този ден спасителна верига при оказване на първа помощ;

- на Централна автогара София, от 10.00 часа, доброволци ще раздават на водачите на автобуси и на пътниците информационни материали със съвети как да помогнем при пътнотранспортно произшествие;

- в парк „Гео Милев”, от 10.30 до 12.00 часа, доброволци на БМЧК-София ще направят демонстрации по оказване на първа помощ за спасяване на пострадали и ще раздават информационни материали.

„Темата за злополуките на пътя е изключително актуална – всяка седмица в България загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми, някои от които остават инвалиди за цял живот.

Първата помощ е основно умение, което може да осигури ефективна и бърза интервенция при различни наранявания, да намали страданията и да подобри шансовете за оцеляване на пострадалия.

Всеки един от нас малко или повече има потенциал да се обучи по първа помощ и да спасява човешки живот!

БЧК кани всички да се присъединят към празника по повод Световния ден на първата помощ.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар