Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Почина раненият в мелето на "Тракия" цигулар Николай Куманов

Почина раненият в мелето на "Тракия" цигулар Николай Куманов

Лекарите в МБАЛ-Пазарджик се бориха една седмица за живота на зам.-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци и първа цигулка в Софийската филхармония

Известният български цигулар и зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци Николай Куманов, който бе тежко ранен при жестоката катастрофа, станала на 1 септември в района на 105-ия километър на магистрала "Тракия", е починал днес. Тъжната новина съобщиха колеги на Куманов от Софийската филхармония във Фейсбук.

54-годишният музикант бе настанен в реанимацията на МБАЛ-Пазарджик и една седмица лекарите се бориха за живота му. Вчера те призоваха всички, които могат и желаят да дарят кръв за пострадалия Николай.

При катастрофата колата, в която пътували Куманов и още четирима негови колеги, била изтласкана от ТИР и се нанизва на разделителната мантинела. Металната релса пробива гръдния кош на цигуларя, като поразява тежко вътрешни органи, както и гръбнака му.

Николай Куманов започва да учи цигулка при Антоанета Пенкова още на 5-годишна възраст. През 1982 година завършва средно образование в Средно музикално училище "Любомир Пипков" - София, където е ученик на Любомир Бахаров. През 1987 година завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа на проф. Георги Бадев.

През януари 1992 година, след успешно издържан конкурс, цигуларят влиза в състава на Софийската филхармония в групата на първи цигулки, където работеше до деня на трагичната катастрофа.

Източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар