Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
Как да се защитим от кибератаки? (Видео)

Как да се защитим от кибератаки? (Видео)

Киберсигурността често е тема, която се избягва, защото звучи сложно, а основният проблем на подобряването на въпросната киберсигурност у дома е, че изисква малко време и редовни усилия.

Най-важното са паролите. Добрата парола е комбинация от букви, символи и цифри. Тя трябва да е поне 15-20 символа дълга и да не е предвидима. Една сложна парола може да да не бъде сменяна дълго време, ако е достатъчно сложна. На системите за разбиване на пароли може да им отнеме много, докато я разгадаят.

Допълнително ниво на защита може да бъде въвеждане на ограничение - кои устройства могат да се свързват с рутера. Разбира се, смисълът на Wi-Fi рутерите е да улесняват използването на интернет. Затова подобна изолация не е добра идея за хората, които често имат гости. Алтернативно решение за тях е да си направят Wi-Fi мрежа за гости.

Следващата важна стъпка е софтуерът. Трябва редовно да се обновяват операционните системи на всички устройства в мрежата, както и системният софтуер на рутера. Разбира се, това в голяма степен зависи от самите компании и производители - колко често ще пускат подобни ъпдейти. Някои от тях се обновяват автоматично, други обаче изискват ръчна проверка.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner