Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

НИМХ излиза частично от БАН

НИМХ излиза частично от БАН

Правителството трябва да реши какъв да е статутът на НИМХ и към кое министерство да е

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) гласува частично излизане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на академията. Това включва оперативната дейност, както и учените, които искат да напуснат.

Топката сега е в полето на правителството, от което се чака решение какъв да е статутът на НИМХ и към кое министерство да е.

Представителите на БАН не бяха съвсем съгласни с формулировката за частично изваждане на института, тъй като подозират в това опит за запазване на научната дейност в академията.

По време на заседанието се чуха критики към образователния министър за прекалена намеса в академичното самоуправление на БАН, а решението за подкрепа на отделянето беше предпочетено пред евентуална промяна на закона за БАН, която можело да се окаже пагубна за академията.

По закон общото събрание взема решенията за структурата на БАН и има право да разкрива и закрива звена.

В момента тече и конкурс за нов директор, обявен преди месеци. Според някои представители на БАН именно очакваната смяна на ръководството провокирала исканията на НИМХ за отделяне.

Източник: actualno.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар