Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Психиатрично болен от турски произход е потрошил надгробните плочи на турските гробища в Добрич

Психиатрично болен от турски произход е потрошил надгробните плочи на турските гробища в Добрич

Вандалският акт не е на религиозна основа

Психиатрично болен мъж от турски произход е потрошил над мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в град Добрич, съобщава „Фокус”.

Случаят, станал навръх Деня на Съединението на княжество България с Източна Румелия, бе причина от Главното мюфтийство да излезе с декларация, в която осъжда ислямофобията.

В позицията им се посочва: „Ислямофобията стана модерна днешни дни и за съжаление се посяга дори на последните наземни домове на покойните, за да се избият сериозни психически и болни комплекси. Обезвереният народ е завладян от дявола и вилнее над родината ни".

Според Наказателния кодекс, който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева.


По искане на прокуратурата обвиняемият е  настанен за изследване в психиатрично заведение, тъй като са налице данни, че той страда от психиатрично заболяване. Вандалският акт не е на религиозна основа.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар