Събота, 17 Ноември 2018
Събота, 17 Ноември 2018

Борят замърсяването на въздуха в София с контейнери за текстил

Борят замърсяването на въздуха в София с контейнери за текстил

8 процента от замърсяването на въздуха в столицата идва от организирани и неорганизирани източници на емисии, в което влиза и горенето на текстил.

12 000 тона текстилни отпадъци се генерират в София на година. За да се намали този източник на замърсяване, четири контейнера за рециклиране на текстил ще бъдат разположени в София, а мобилен пункт ще обикаля кварталите по график в продължение на месец. Това обяви пред Дарик заместник-кметът по екологията Йоана Христова.
 
Тази седмица започва кампанията, наречена от Столичната община „Детокс на гардероба”. Разположени са четири контейнера – на централната алея в Борисовата градина, два в Южния парк и един пред Столичния инспекторат на ул. „Париж” 5.
 
Причината за кампанията е голямото количество емисии, които се генерират от горене на текстил, обясни заместник-кметът Йоана Христова: "Текстилните отпадъци са около 2% от общите битови отпадъци, които ние изхвърляме, което се равнява някъде на около 12 000 тона годишно. На нас ни е достатъчно основание да преценим, че тези 80 тона вредни емисии, изхвърлени във въздуха от 12 000 тона отпадъци, са нещо, което ние можем всички заедно да си спестим".
 
Предстои и разполагане на още такива контейнери: "Когато едномесечната кампания приключи, ние ще продължим с втория й етап, който е от тези дрехи и други текстилни отпадъци, които всички ние сме изхвърлили, да се опитаме да ги използваме като ресурс и част тях да влязат в употреба за целите на Green Fashion Week, който предстои. От тези стари дрехи дизайнери ще се опитат да направят дизайнерски облекла от материалите, които са годни за това, а останалите ще бъдат предадени за последващо оползотворяване".
 
Йоана Христова допълни, че тази капания е част от мерките за борба с мръсния въздух чрез разделно събиране на битовите, електрическите, едрогабаритните и автомобилните отпадъци.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар