Сряда, 17 Юли 2019
Сряда, 17 Юли 2019
Таванът на пенсиите отива на обществено обсъждане

Таванът на пенсиите отива на обществено обсъждане

Въпросът дали да отпадне таванът на пенсиите за всички пенсионери ще се подложи на обсъждане в обществото. Това стана ясно днес на заседание на парламентарната социална комисия, която разгледа исканията на Инициативния комитет, който настоява за отмяна на лимита.

Според изчисления на НОИ, ако се премахване таванът на пенсиите за всички, това ще струва на бюджета допълнително 155 милиона лева. Това не е единственото искане на Инициативния комитет. Те настояват още минималната пенсия да бъде 55% от минималната работна заплата и да се преизчислят всички пенсии с осигурителен доход към 2018 година.

Само последното искане би струвало 1,440 млрд. лева. 

„Ще струва прекалено скъпо на бюджета и ще влоши съществено съответно дефицита, ще увеличи несъразмерно разходите за пенсии. От 28 държави членки на ЕС в 18 има ограничение на размерите на пенсиите. Ние сме във време на финализиране на подготовката на бюджета на Държавното обществено осигуряване на следващата година и на държавния бюджет и всичко казано днес ни дава основание отново да преосмислим доколко всъщност решенията, които са в кодекса "Социално осигуряване" са най-верните, най-точните. Това каза Бисер Петков - министър на труда и социалната политика пред БНТ.

Според Петков, един от основните аргументи против отпадането на тавана е, че размерът на някой пенсии не би се приел нормално от обществото, защото някои пенсии не са изчислени правомерно преди 1997 г. заради пропуски в системата на НОИ.

А председателят на ресорната комисия Хасан Адемов обяви, че се обсъжда предложение таванът на старите пенсии да се актуализира на 1 април, вместо от 1 юли. Припомняме, че той ще скочи от 910 на 1040 лева.

Пределният срок да се вземе решение за отпадането на тавана на пенсиите е приемането на бюджета за следващата година.

Свързани статии (по етикет)

  • Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?

    Норвегия е една от най-богатите страни в света. Алкохолът и цигарите са скъпи, но пък останалите цени са съвсем нормални. А в Държавния пенсионен фонд има толкова много пари, че се чудят за какво да ги харчат.

  • По-високи пенсии от днес

    От днес влиза в сила увеличението на пенсиите с 5,7%. То обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2018-та година, или доходите на близо 2 млн. и 300 хил. души. 

  • НОИ: От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се увеличат с 5,7%

    В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв.

Оставете коментар