Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Таванът на пенсиите отива на обществено обсъждане

Таванът на пенсиите отива на обществено обсъждане

Въпросът дали да отпадне таванът на пенсиите за всички пенсионери ще се подложи на обсъждане в обществото. Това стана ясно днес на заседание на парламентарната социална комисия, която разгледа исканията на Инициативния комитет, който настоява за отмяна на лимита.

Според изчисления на НОИ, ако се премахване таванът на пенсиите за всички, това ще струва на бюджета допълнително 155 милиона лева. Това не е единственото искане на Инициативния комитет. Те настояват още минималната пенсия да бъде 55% от минималната работна заплата и да се преизчислят всички пенсии с осигурителен доход към 2018 година.

Само последното искане би струвало 1,440 млрд. лева. 

„Ще струва прекалено скъпо на бюджета и ще влоши съществено съответно дефицита, ще увеличи несъразмерно разходите за пенсии. От 28 държави членки на ЕС в 18 има ограничение на размерите на пенсиите. Ние сме във време на финализиране на подготовката на бюджета на Държавното обществено осигуряване на следващата година и на държавния бюджет и всичко казано днес ни дава основание отново да преосмислим доколко всъщност решенията, които са в кодекса "Социално осигуряване" са най-верните, най-точните. Това каза Бисер Петков - министър на труда и социалната политика пред БНТ.

Според Петков, един от основните аргументи против отпадането на тавана е, че размерът на някой пенсии не би се приел нормално от обществото, защото някои пенсии не са изчислени правомерно преди 1997 г. заради пропуски в системата на НОИ.

А председателят на ресорната комисия Хасан Адемов обяви, че се обсъжда предложение таванът на старите пенсии да се актуализира на 1 април, вместо от 1 юли. Припомняме, че той ще скочи от 910 на 1040 лева.

Пределният срок да се вземе решение за отпадането на тавана на пенсиите е приемането на бюджета за следващата година.

Свързани статии (по етикет)

 • Бисер Петков: Социалните не могат сами да извеждат деца

  Бисер Петков с гореща информация за изоставянето на деца, ще отнемат ли социалните деца и с колко ще се увеличат пенсии и заплати

 • Шефът на НОИ прогнозира 6% ръст на пенсиите през 2020 г.

  Управителят на НОИ Ивайло Иванов е разяснил пред пенсионерски организации хода на актуалната бюджетна процедура и стъпките за предвиденото осъвременяване на пенсиите по т.нар.швейцарско правило от 1 юли 2020 г., което би било 6 процента при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година.

 • Бисер Петков: Очакванията ни са за по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 г.

  За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, който се чества навсякъде по света през последните три десетилетия. На тази важна за всички нас дата бих искал да изразя своята признателност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия активен живот, посветен на благото и развитието на България

  Това се посочва в приветствие на социалния министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора, съобщиха от МТСП

Оставете коментар