Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Православната църква почита Покров Богородичен

Православната църква почита Покров Богородичен

Вярващите благодарят за покровителството на Божията майка

В знак на благодарност към защитата на Божията майка, православната църква е  определила 1 октомври като важен християнски празник, наречен покров – покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се.

На този ден се случва едно от реалните доказателства, че след своето успение – физическа смърт, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също така да ни помага винаги, когато това е възможно. Според притчата, на 1 октомври 910 г. арабите нахлули във Византия по времето на Лъв Мъдри.

В храма във Влахерна, където се пазела безценна християнска светиня – една от дрехите на Пресвета Богородица, се събрали много вярващи, за да молят Господ за защита.

Сред вярващите в храма били Св. Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний.

Под купола на църквата се появила Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци. Тя коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха – омофор и с нея покрила вярващите. Арабите били отблъснати от града. Населението било спасено, а всички научили, че именно Пресвета Богородица ги е спасила.

Предполага се, че празникът е честван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, но по-късно е забравен или забранен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 г., когато князът построява една от най-красивите руски църкви на Нерл във Владимир и я нарича на Покров Богородичен. От Руската църква празникът е заимстван в Българската църква през 19 век. По новия стил този празник се празнува на 1 октомври.

Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар