Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Какви ще са доходите през следващата година?

Какви ще са доходите през следващата година?

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ заяви, че преди избори здравият разум напуска хората. Той каза, че са си поставили за задача довършването на методиката за определяне на минималната работна заплата.

Манолов изрази притеснения относно ставащото в държавата.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че бизнесът не може да подкрепи увеличаването на максималния осигурителен доход, което не е и било част от управленската програма.

Според него става дума за десетки милиони, които няма да се съберат в пълен размер и няма да имат желания ефект. Василев, каза че това вреди на страната ни, защото специалистите с такъв доход са основно в ИТ сектора и увеличението ще направи България непривлекателна за инвестиции.

Манолов коментира, че в началото максималният осигурителен доход е бил десет пъти минималната заплата и постепенно връзката се е изгубила. Ако се беше запазила, максималният осигурителен доход щеше да е 5600 лв. От него зависят болничните и майчинските.

Велев смята, че проблеми ще възникнат при увеличение на цената на електричеството, каквото се очертава на българската независима енергийна борса със според него пазарни манипулации и търговия на вътрешна информация, заради което са подали сигнал към КЕВР. Миналата година регулаторът не е имал правомощията да разследва подобен инцидент.

Велев заяви, че администрацията е натежала и трябва да се съкратят, като така ще се реши едновременно проблемът с търсенето на кадри на пазара и на труда и увеличението на заплатите на администрацията без да се увеличава бюджета.

БНТ1, „Сутрешен блок“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар