Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София

Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София

В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей.

Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов, която беше обявена за публична продажба на 15 октовмри, при първоначална цена от 1 628 000, предава БНТ, позовавайки се на справка в Софийския районен съд.

Срокът за подаване на оферти изтече в в 17.00 часа в четвъртък, а при наличието на предложения, те трябваше да бъдат отворени днес в началото на работния ден.

Каква ще бъде съдбата на дома на поета, оттук нататък зависи от ищеца. Вариантите са няколко: частният съдебен изпълнител да прекрати търга или той да бъде отложен или възобновен при по-ниска цена от първоначално обявената за имота. За да продължи продажбата обаче, частният съдебен изпълнител трябва да изчака един месец.

Това е срокът, в който ищецът да вземе и своето решение.

Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител, припомня агенция „Фокус“. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски“ № 136, е оценен на 1 628 758 лева. 

Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г.

В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

Преди месец Столична община заяви намерение тя или държавата да купят къщата. В четвъртък, ден преди изтичането на крайния срок за участие в търга, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото по къщата на Яворов, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост. По думите ѝ преди да бъдат инвестирани публични средства за придобиване на сградата, трябва да се изясни всичко около собствеността ѝ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар