Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Електронната уикенд винетка ще струва 10 лева

Електронната уикенд винетка ще струва 10 лева

Десет лева ще струва електронната уикенд винетка за леките автомобили, която ще влезе в сила от 1 януари 2019 година..

Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Агенцията "Пътна инфраструктура", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Промените са свързани с влезлите в сила промени в Закона за пътищата, които предвиждат от 1 януари догодина да има още един вид винетка за леките автомобили, както и заплащането на компенсаторна такса от всички видове превозни средства, които ползват пътната мрежа без платена такса.

Електронната уикенд винетка ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Очаква се уикенд винетката да бъде предпочитана повече от седмичните и месечните винетки от шофьорите на леки автомобили, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа.
 
В предложените промени в Тарифата е посочен и размерът за компенсаторната такса, която ще се налага на нарушителите, които не са платили за ползването на републиканската пътна мрежа. За превозни средства над 12 тона тя ще е 175 лева, за превозни средства между 3,5 т и 12 тона - 125 лева, а за леките автомобили до 3,5 т - 70 лева.

Предложеният размер на компенсаторната такса за различните категории пътни превозни средства ще има санкционираща функция при заплащането й на място на служителите на пътя на Националното тол управление. С платената такса санкционираният автомобил ще може да продължи пътуването си в рамките на денонощието.

Разчетът на експертите, работещи по определяне на размера на компенсаторната такса, първоначално е предвиждал размерът й да е по-нисък, но след анализи и по препоръка на консултанта на АПИ - Световната банка, се е оформило становището, че по-висока компенсаторна такса е по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ ефект спрямо шофьорите, които не плащат дължимите пътни такси.
 
Предвидена е и възможност шофьорите на превозни средства с чуждестранна регистрация да могат да плащат уикенд винетката и компенсаторните такси и в евро.
Предложенията за изменения и допълнения в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура” можете да видите ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner