Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Синдикатите ще се срещнат с президента Румен Радев

Синдикатите ще се срещнат с президента Румен Радев

Синдикатите ще се срещнат с президента Румен Радев. Те ще настояват страната ни да заяви ясна позиция срещу завишаването на екоизискванията на предстоящата конференцията по изменението на климата, следващата седмица в Полша.

Според синдикалистите, шоковото поскъпване на въглеродните емисии, наложено от Европейския съюз, задушавало българската енергетика и заплашвало над 100 000 работни места от целия регион. Те ще настояват страната ни да заяви ясна позиция срещу завишаването на екоизискванията за въглеродните емисии.

Във връзка с тези изисквания миньори и енергетици излязоха на протест в центъра на София. Протестиращите настояха държавата да гарантира купуването на квоти за вредни емисии, така че предприятията в района да продължат да работят и в бъдеще. Настояват и за яснота за бъдещето на Мини "Марица-изток", както и на тецовете в района.

Вчера президентът Радев написа във фейсбук: „България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката. Ще работим за запазването на социалните права на работещите в сектора.” Той изрази и очакване, че мнението на синдикатите ще бъде в съзвучие с неговата позиция на срещата днес, 30 ноември.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner