Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Протест на ”Жълтите жилетки” готвят в България след Нова година

Протест на ”Жълтите жилетки” готвят в България след Нова година

Ще изчакаме да минат празниците и започваме подготовка на сериозни протестни действия. Ще почерпим опит от френските граждани и наричаме нашия протест също „Жълтите жилетки“. Няма да създаваме безредици, но мирно и кротко ще протестираме срещу Закона за горивата“. Това коментира пред БНР говорителят на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Симо Симов.

По думите му ако този закон влезе в сила, след една година нищо няма да може да променя цените на горивата надолу. „Ще има нова държава в държавата, абсолютен монопол“, предупреди той.

Симов подчерта, че половината в цената на горивото е за държавата – това е акцизът и ДДС-то: „Държавата има интерес от високи цени на горивата – колкото е по-голяма цената, толкова по-голямо ДДС влиза във фиска. Това, което прави в момента държавата, е събиране на пари насила, по лесния начин – вдигаш цените на горивата и увеличаваш приходите от ДДС“.

„Хората ще се успокоят само от едни прилични цени на горивата. Посочване на повече цифри в една касова бележка за повечето от тях ще е неразбираемо“, категоричен бе Симо Симов.

Според Портала за обществени консултации днес изтича крайният срок, предвиден за обществено обсъждане на измененията в наредбата за касовите апарати. Според измененията търговците на горива на дребно трябва да изписват в касовите бележки акцизът, продажната и покупната цена на горивата и ДДС-то. Целта на тази информация е по-голяма прозрачност и по-добра информираност на хората.

Според Симов предложеното от държавата е имитация на движение: „Това няма да намали цените на горивата, а най-вероятно ще настрои потребители срещу търговци и търговци срещу потребители. Когато посочиш надценката на литър гориво – това са брутни приходи. В една бензиностанция са вкарани много инвестиции и разходите са много големи“.

„Ако държавата наистина иска да намали цените на горивата и да направи нормално потребление, не тук е проблемът – той е в монопола на производството. В България имаме една фирма, която държи производството, с над 80% от данъчните складове – там някъде е монополът във високите цени, високите производствени цени“, коментира Симов.

По думите му новите изисквания ще доведат до допълнителни разходи в сектора.

Свързани статии (по етикет)

  • Италия легализира лекия канабис от Нова година

    Миналата година бившият министър на вътрешните работи Матео СПроизводството и продажбата на канабис, който не съдържа повече от 0,5 на сто тетрахидроканабинол - ТНС, ще бъде легално в Италия от Нова годинаалвини заяви, че ще затвори магазини, които продават лек канабис

  • Автобусните превозвачи ще протестират символично от утре

    Автобусните превозвачи от утре - 13 декември, ще протестират символично срещу липсата на законодателна инициатива на държавните институции за решаването на проблемите в бранша, а на 13 януари се очаква протестът да стане ефективен с преустановяване на превозите по населените места

  • Около 500 000 души излязоха на "Поход за климата" в Мадрид

    "Не можем да чакаме повече, защото хора страдат и умират от извънредното климатично положение", каза Грета Тунберг преди началото на шествието

Оставете коментар

baner

 FB banner