Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Илияна Йотова: Апатията е най-тежката диагноза за обществото ни

Илияна Йотова: Апатията е най-тежката диагноза за обществото ни

Липсата на равенството между половете, неграмотността, отпадането от образователната система и домашното насилие са национални проблеми, а не столични. Най-големият обаче е апатията, която е най-тежката диагноза за нашето общество. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с британският посланик у нас Ема Хопкинс представиха инициативата „Посланик за един ден”, предаде БГНЕС.

Инициативата се провежда за втора година и е свързана с Международния ден на жената – 8 март. Целта й е да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по значими социални въпроси. Победителките в организирания конкурс ще имат възможността да почерпят вдъхновение от жени лидери, като се запознаят с тяхната дейност.

За първи път победителките в инициативата ще могат да почерпят опит и от гражданския неправителствен сектор, който от коректив на институциите се е превърнал в партньор.

Чрез тази инициатива Йотова е убедена, че ще бъде обърнато внимание на значими теми за обществото ни.

„Днес като излишен лукс се счита дори дискусията на тема човешки права. Преди няколко години ние страните-членки на ЕС разполагаме със специален документ – Хартата за човешките права. Ако днес обаче направим един прочит на този документ ще видим, че много малко от него се изпълнява, а повече то тези текстове фигурират само на хартия”, заяви Йотова.

Тя подчерта, че кризата от 2008 г. е родила само озлобление, отчуждение и егоизъм, а страхът от собственото оцеляване е изместил понятия и човешки отношения като солидарност, съпричастност и принадлежност. Именно засилване на социалната отговорност у младите се търси с тази инициатива.

„Целта на конкурса е да се обърне към девойчета на възраст между 15 и 19 години от цяла България с цел да ги насърчи да имат амбициозна мисъл за своето бъдеще. И освен това да им помогнем да задълбочат своето чувство за социална отговорност. Целта е да помолим тези девойки да отговорят в кратко съчинение на въпроса „Как бихте използвали своята лична сила и своето влияние като евентуална посланичка, за да осъществите положителни промени в обществото”, каза британският посланик у нас Ема Хопкинс.

В края на срещата Йотова помоли посланичките да изкарат и един ден в президентската институция, за да могат да научат повече, а и за да предадат от своите знания и умения на администрацията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар