Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас

Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас

За поредна година представителите на арабските дипломатически мисии у нас заедно посетиха Негово светейшество българския патриарх Неофит. Посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Мароко, Алжир, Либия, Сирия, Ливан и представителят на посланика на Катар, както и представителят на посланика на Египет поздравиха патриарх Неофит за Рождество Христово и за настъпилата Нова 2019 година, съобщиха от Българската патриаршия.

Превърналата се в традиционна среща на дипломатите с предстоятеля на Българската православна църква е израз на уважение и добро отношение както към БПЦ, така и към България и българския народ. "Християните от Изтока са част от Изтока", е споделил Ахмед Ал Мадбух - посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас. Той е допълнил, че се надява инициативата да продължи и в бъдеще. Патриарх Неофит е благодарил за оказаната чест и е допълнил, че подобни инициативи съдействат за мирното съществуване и са толкова необходими в днешния свят. "Стараем се да бъдем в мир с всички хора. Неслучайно Изтокът е почитан и като богатство на духовния живот", е казал българският патриарх.

На срещата са присъствали също Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.

От съветника на посолството на Египет у нас патриарх Неофит е получил поздравления от жителите на страната и от Коптската църква. Приемът е завършил с надеждата срещите да продължат и в следващите години, защото подобни инициативи са израз на желанието добрите взаимоотношения да се закрепват, посочват от БПЦ.

Свързани статии (по етикет)

  • След 6 часа срещата между Путин и Ердоган приключи

    Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган приключиха преговори в резиденцията на руския лидер Бочаров ручей в Сочи. Срещата продължи повече от шест часа, предава TACC, съобщи Агенция "Фокус".

  • Румен Радев проведе среща с премиера на Виетнам Нгуен Суан Фук

    Увеличаването на икономическия, търговски и инвестиционен обмен между България и Виетнам е общ приоритет и институциите в двете държави са готови да подкрепят инициативите на бизнеса. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Виетнам Нгуен Суан Фук, които проведоха среща днес в Токио. Двамата представляват своите страни на церемонията по интронизация на новия император на Япония Нарухито

  • Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

    Българският патриарх Неофит получи званието „Почетен гражданин на Перник. Днес, в деня на Св. Иван Рилски, когато Перник чества Ден на града, на Негово Светейшество бяха връчени почетните знаци на тържествена сесия.

Оставете коментар