Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
В Черноморец излизат на протест срещу продажбата на военни складове на "Червенка"

В Черноморец излизат на протест срещу продажбата на военни складове на "Червенка"

Жители на град Черноморец излизат в събота на протестно шествие, провокирано от решение на Министерския съвет, което обявява за продан поради "отпаднала необходимост" 173 декара земи, собственост на МО, в местността "Червенка". 

Данъчната оценка на имота е малко над 700 000 лева.

За тези терени, на които е имало военни складове, от години се водят спорове. Над 400 наследници на 80 собственици на земите си ги искат обратно, след като преди години техните имоти са били взети от държавата. Местните никога не са били обезщетявани, твърдят от местното сдружение. Въпреки че министърът в оставка Николай Ненчев им е отговорил, че още Министерството на народната отбрана ги е обезщетило през 1971 г., това, според местните, не отговаря на истината.

Според Милан Миланов, председател на Сдружението в защита на собствениците на земи в Черноморец, всичко се подготвя така, че да се продаде.

"Следваше и друго действие от страна на Министерството на отбраната. Преди три седмици беше искано от данъчната служба в Созопол да направи данъчна оценка на самата земя. Това е още едно доказателство, че тази земя се готви да се продава. След това следва търг. И този търг е насочен така, че тази земя да бъде продадена. И от нея най-малко ще спечели Министерството на отбраната", посочва Миланов.

Решението за протест е взето на извънредно градско събрание.

За незаконосъобразните, според местните жители, действия на Министерството на отбраната, са подали и сигнал до главния прокурор, съобщи кметът на Черноморец Добри Добрев.

Местните жители са категорични, че продажбата трябва да спре, а в противен случай са готови и да затварят пътища в знак на протест.

Недоволните хора се събират в събота в 10 часа на площада в Черноморец, откъдето ще направят шествие до бившото поделение "Червенка".

 

Свързани статии (по етикет)

  • Белград е блокиран от протест на таксиметровите водачи

    Протестиращите твърдят, че възнамеряват да блокират улиците всеки ден от 13 до 15 часа. Според тях протестът ще продължи, докато съществуващият закон не бъде приложен на практика

  • Джейн Фонда е арестувана във Вашингтон

    На видео, разпространено в интернет, се вижда как холивудската звезда, облечена в червен шлифер, бива отведена заедно с още 16 души от служители на реда, само след 10-минутен митинг. И докато полиците съпровождат Фонда, мнозинството я изпраща с възгласи и ръкопляскане. Според униформените акцията им била незаконна

  • ВКС излиза с решение до 2 месеца за Джок Полфрийман

    Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци

Оставете коментар