Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
По-високи пенсии от днес

По-високи пенсии от днес

От днес влиза в сила увеличението на пенсиите с 5,7%. То обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2018-та година, или доходите на близо 2 млн. и 300 хил. души. 

Минималната пенсия се вдига с близо 12 лева и става 219 лева и 43 стотинки. Максималната пенсия или сбор от пенсии нараства на 1200 лева. Изплащането на актуализираните пенсии започва от 8-ми юли.
 
Всички пенсии, които са приравнени на минималната за съответния вид, се увеличават с 5,7% от днес, независимо от датата на отпускане. Така минималната за стаж и възраст става малко над 219 лева, а социалната пенсия за старост - близо 133 лева.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Актуализират се и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и на социалната инвалидна пенсия, персоналните пенсии, пенсиите за особени заслуги. Повишава се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии - той става 1200 лева. Това ще премахне ограничението за доходите на около 43 000 пенсионери и те ще получават действителните си пенсии. Остават обаче 26 хил. души, които все още са ограничени от тавана.

Ограничението важи и за бъдещите пенсионери, след като в края на миналата година правителството се отказа от обещанието си да го премахне. За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на хората. Изплащането на юлските пенсии ще започне следващия понеделник и ще приключи на 22 юли. Чрез пощенските станции това ще по предварително изготвен и обявен на място график, а за хората, които си взимат пенсията по банков път, преводът ще бъде направен на 8 юли.

Свързани статии (по етикет)

 • Бисер Петков: Социалните не могат сами да извеждат деца

  Бисер Петков с гореща информация за изоставянето на деца, ще отнемат ли социалните деца и с колко ще се увеличат пенсии и заплати

 • Шефът на НОИ прогнозира 6% ръст на пенсиите през 2020 г.

  Управителят на НОИ Ивайло Иванов е разяснил пред пенсионерски организации хода на актуалната бюджетна процедура и стъпките за предвиденото осъвременяване на пенсиите по т.нар.швейцарско правило от 1 юли 2020 г., което би било 6 процента при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година.

 • Бисер Петков: Очакванията ни са за по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 г.

  За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, който се чества навсякъде по света през последните три десетилетия. На тази важна за всички нас дата бих искал да изразя своята признателност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия активен живот, посветен на благото и развитието на България

  Това се посочва в приветствие на социалния министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора, съобщиха от МТСП

Оставете коментар