Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
ЦГМ маха посредника от SMS-ите за синя и зелена зона

ЦГМ маха посредника от SMS-ите за синя и зелена зона

За самите клиенти на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите

Центърът за градска мобилност придобива системата за обработване на SMS-и от паркирането в “синя” и “зелена” зони в София и вече няма да работи с посредник. Договорът, който е сключен през 2015 г., изтича през септември, съобщиха от ЦГМ. 

До момента тази дейност минава през фирма-посредник между дружеството и мобилните оператори, като до 2015 г. процентът е бил 15 на сто, а за последните 4 години е 13 на сто.

Сега ЦГМ обяви процедура за възлагане на обществена поръчка на договаряне по реда на ЗОП с мобилните оператори и доставчици, като процентът вече ще е до 12 на сто, уточняват от ЦГМ. 

Договорите с доставчиците на услугата ще са за срок от 5 години, а общата прогнозна стойност на поръчката, за всички потенциални по закон изпълнители, е 7,9 млн. лева за целия петгодишен период. Стойността е определена в съответствие на приходите от SMS-и от зоните за платено паркиране в София. Реално тази прогнозната сума представлява до 12 % от общите приходи от услугата. Доставчиците, с които се очаква да бъдат сключени договори по обявената поръчка, ще я получат за организиране и гарантиране непрекъснатост на услугата за паркиране чрез SMS-и. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

За самите клиенти на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите.

До края на годината ЦГМ ще пусне и т.нар. дигитален талон за паркиране през мобилни приложения. Дружеството планира да има такова приложение, както и дава правото на всеки търговец да разработи свое и да го предложи срещу 10 % търговска отстъпка (такава е тя към момента и за търговците, които продават хартиени талони за паркиране). Дигиталният талон ще позволи на водачите на автомобили да имат по-голям избор при заплащане на престоя при паркиране в зоните, а не само чрез хартия, на паркомат или с SMS-и.

Приходите от зоните за почасово платено паркиране се инвестират обратно в системата като 50 % от тях отиват за възстановяване на тротоари, изграждането на паркинги (в момента се довършва този на метростанция „В. Левски“, който е със 197 места, и предстоят ремонтите на паркингите на Централна гара и бул. „Сливница“), и поддържането на самата зона за почасово платено паркиране, в която вече има близо 30 000 места. Останалите средства от приходите отиват за покриване на транспортната задача на градския транспорт, обясняват от ЦГМ. 

Свързани статии (по етикет)

 • Какво изискват американците от България, за да премахнат визите

  Горещият въпрос за отпадането на американските визи едва ли ще се реши скоро - до година и половина, както уверено заключи премиерът Бойко Борисов. Процентът на откази е много висок, но по-важното е, че има други критерии, които България ще трябва да изпълни по високите американски стандарти.

  Като част от промени, които наложи администрацията на президента Доналд Тръмп, САЩ се стремят да затегнат границата си и да подобрят сигурността на пътуванията като цяло. Най-общо САЩ имат поне две системи на защита в това отношение. Първата е да те допуснат до безвизово пътуване, а втората - след като вече имаш право да влизаш в страната, да те подложат на допълнителна проверка

 • Швейцарците ще гласуват да премахнат ли договора с ЕС за свободно пътуване

  Инициативата е лансирана от представители на първата политическа сила в страната Демократичен съюз на центъра

 • Протест на автоинструктори блокира центъра на София

  Автоинструктори от цялата страна излизат на национален митинг от 13.00 ч. на площад пл. „Батенберг“ в София

Оставете коментар

baner

 FB banner