Понеделник, 17 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 17 Февруари 2020

Уволниха медицинска сестра, лидер на протестите

Уволниха медицинска сестра, лидер на протестите

Омбудсманът Мая Манолова я защити и даде пресконференция заедно с нея

Медицинската сестра Мая Илиева, лидер на протестите, е уволнена от работа дисциплинарно. За това съобщи самата тя с публикация във фейсбук.

Омбудсманът Мая Манолова я защити и даде пресконференция заедно с нея.

"От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда. Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се оттърват от неудобната – от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните "доказателства". Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта." - така започва публикацията на Илиева.

Скандализирана съм от уволнението ѝ, защото това е опит да ѝ бъде затворена устата и да бъдат сплашени всички медицински специалисти, които настояват за справедливо заплащане на труда им, реагира омбудсманът Мая Манолова, цитирана от Novini.bg.

"Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права и на хора от тяхната общност. Но това не е първият такъв случай, защото такова нещо има и във Велико Търново, Русе, Враца, Стара Загора... Има уволнен участник в процесите срещу презастрояването на ''Обеля'', има и заведени искове срещу младите хора от ''Спаси София'', които отстояват публично своите каузи. Става въпрос за преследване и отмъщение за тези, които защитават гражданските си права, а това е тревожен знак за състоянието на демокрацията в България", допълни Манолова.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Ако натискът продължи и ако властта продължава да се опитва да ги сплашва, ние, пациентите, ще останем наистина без здравни грижи. Защото Мая Илиева няма да остане без работа, защото тя е чудесен специалист и винаги може да си намери работа в Германия, Австрия или Великобритания, където нейните граждански права ще бъдат защитени, но опитът да бъдат мачкани и сплашвани ще ни остави без медицински кадри. Разбира се, можем да си замълчим все едно нищо не е станало, но ще плащаме цената на това всички ние утре", коментира още омбудсманът.

"Това, което исках, беше само да работя при по-добри условия на труд и по-добро заплащане. В един момент с директора на болницата стигнахме до едно положение, в което започнах да си търся правата и така на практика се стигна до дисциплинарното ми уволнение. Ясно е, че съм неудобна, но това няма да ме спре, даже ще ме амбицира още повече'', коментира казуса със своето уволнение медицинската сестра Мая Илиева.

"Ще оспоря по съдебен път всичко, което пише в заповедта ми за уволнение", закани се тя.

"От болницата потърсиха хора, които да пуснат докладна срещу мен. Синдикатите си стиснаха ръцете с работодателя ми зад моя гръб и така ми беше свален имунитетът на синдикален лидер в болница ''Токуда''. Подписката срещу мен започна да се върти след протеста, който организирах в болницата и е била организирана от сестрите. На мен тази подписка не ми е била показвана, но на всички останали е била предоставена. Не знам колко подписа са били събрани. Иначе още в самото начало, когато се надигна вълната от протести, д-р Кокалов ми каза да си затварям голямата уста, иначе ще се погрижи повече да не работя в болницата", разкри още медицинската сестра.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner