Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
530 лева за преглед от лекар по морето

530 лева за преглед от лекар по морето

От Агенцията за медицински надзор обясниха, че извършват непрекъснати проверки на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато е необходимо

530 лева за преглед от лекар по морето. Фрапиращата фактура публикува жена в социалните мрежи. В цената на услугата освен преглед е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лева. Освен това във фактурата са вписани и консумативи на стойност 50 лв., интервенция по отстраняване на чуждо тяло от едното ухо на стойност 100 лв. и още услуги. Лекарят е  категоричен, че нарушения няма, ценоразписът е обявен, а момчето е било предупредено, че е в частен кабинет.

19-годишното момче пристига в медицинския център на 26 юли вечерта. Бил със свой приятел и се оплаквал от остра болка в ушите.

Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на развален български, спомня си д-р Оксана Мокан - специалист уши нос и гърло и съсобственик на медицинския център, която тогава е била на смяна.

Казах им, че това е частен медицински център и трябва да си заплатят. Казах им, че 170 лв. нощен преглед и оттам нататък зависи от услугата и им показах ценоразписа, уверява д-р Мокан, цитирана от Нова телевизия.

След като по думите на лекарите, подписал документа, пациентът бил прегледан. Дадена му е и фактура. От нея става ясно, че момчето е заплатило и 150 лева за промивка на уши.

Това не е никак лесна манипулация. Промивка се прави от специалист. Не може всеки да я прави. Има риск да се спука тъпанче, обясни д-р Мокан.

50 лева пък струват консумативите, срещу 100 лева му е отстранено чуждо тяло от ухото, а 40 лева е изписването на рецепта.

Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, ако иска безплатна лекарска помощ. Когато са чужденци, ситуацията била по-сложна.

Въпросът е морален. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата  струва толкова много. Дали е редно? Въпросът е морален, обясни Ани Бонева от Център за защита на правата в здравеопазването.

От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

От Агенцията за медицински надзор обясниха, че извършват непрекъснати проверки на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато е необходимо.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner