Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Кметът на Кресна: Хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде - през сълзи

Кметът на Кресна: Хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде - през сълзи

Започват проверки в 10-километровата зона, в която животните трябва да бъдат избити

Служители на Областна дирекция “Безопасност на храните”-Благоевград започнаха дезинфекция в кочините и задните дворове на стопаните от гр. Кресна, отглеждащи свине. Миналия понеделник в р. Струма в Кресна бе открито мъртво прасе, три дни по-късно пробата се оказа положителна за Африканска чума, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Даден бе срок до неделя за клане на 135-те регистрирани прасета.

„Както виждате положението в Кресна е спокойно, в събота и и неделя хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде със сълзи на очите, работата е свършена на 90 процента, оказаха се към 160, каза пред БГНЕС кметът на Кресна Николай Георгиев. Според него все още няма ясни доказателства, че в Кресна има огнище на африканска чума, а прасето е подхвърлено, смятат в градчето.

„Все още полицията и прокуратурата работят по случая, това е", завърши кметът Георгиев.

„Тръгваме два екипа с две коли, прибираме карантията, подготвяме се за дезинфекция, това ще стане във всеки един двор, надявам се до 2-3 дни да свършим в Кресна“, каза д-р Атанас Григоров от ОДБХ-Благоевград.

Той каза, че са подготвени да умъртвяват прасетата, ако това не са сторили стопаните им, но се надява да не се стигне до там. А след приключването в Кресна се захващат с 10-километровата зона, където ще се извършват прегледи на прасетата, но препоръчват на хората да си ги заколят.

„Вчера заклах три прасета, не са болни, ако са нямаше да ядат, и аз ядох от месото, но не съм чумав, няма чума, целта е да се ликвидира домашният ни бизнес“, каза Методи Кесев от Кресна.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар