Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
От днес се предлагат електрически тротинетки под наем в София

От днес се предлагат електрически тротинетки под наем в София

София е един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства, преди тяхното навлизане, похвали се Столична община

Първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София стартира работа от днес. 

В центъра на столицата се обособяват над 200 места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. София е един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства, преди тяхното навлизане, похвали се Столична община. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. 

Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Инициативата за обособяване на места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки е осъществена от “Зелена София”, “Софпроект” и Център за градска мобилност с подкрепата на Столична Община и цели да окуражи повече хора да избират този начин на придвижване.

Столична община и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” работят съвместно по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Междувременно всеки, който се възползва от услугите за споделено ползване на електрически тротинетки, трябва да се съобразява с правилата за безопасност, които операторите на услугата ясно ще комуникират. 

В последните години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в града, се е повишил, като към момента той е малко под 2%. Пилотно проучване на “Визия за София” и “Зелена София” на нагласите на мениджъри и служители в големи компании в София показа, че пътуващите с велосипед до и от работното място, най-често изминават между 3 и 4 км.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner