Понеделник, 17 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 17 Февруари 2020

„Галъп“: 90% от българите се гордеят с традициите си, но 48% биха се сражавали за родината

„Галъп“: 90% от българите се гордеят с традициите си, но 48% биха се сражавали за родината

Консервативни ли са българите 30 години след 1989 година?

На този въпрос търсят отговори изследователите от Института за социални изследвания „Иван Хаджийски“. Те са организатори и на серия от дискусии, посветени на съвременния консерватизъм и на проекциите му в България. Първият дебат бе на 11 септември в НДК.

Данни на „Галъп“ представи изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов с уточнение, че въпросите към респондентите са умишлено провокативни, а изследването има лабораторен характер и е основа за дебати. „Въпросите бяха пулсиращи, не оставихме на хората много сива зона. Казахме им, че дори да им звучат крайни твърденията, е добре да се определят кое е по-близо до тях“, обясни Симеонов

 

Част от резултатите:

- Твърдението, че православието трябва да бъде съхранявано като част от идентичността споделят 70 на сто.

- 63 на сто са отговорили утвърдително на въпроса дали вярват в Бог

- Цели 88 на сто приемат, че бракът трябва да е между мъж и жена, а 11 на сто са заявили, че трябва да се легализират еднополовите бракове

- Абортът е зло, при което трябва да се прибягва само в краен случай – 60 на сто

- Правото на аборт е достижение на жената, защото само тя има право да се разпорежда с тялото си – 39 на сто

„Българското общество е по-скоро с традиционалистки рефлекси. То се хваща за познатото. Отговаря по-скоро консервативно, но има теми, които то не прескача някои червени“, коментира социологът.

Процентите рязко скачат, когато се засегне българската идентичност. 90 на сто са заявили, че се гордеят с българските традиции. 81% са посочили, че се чувстват българи.
Твърдението, че „българите са велик народ“ споделят 68%.

И изведнъж парадокс. Конфронтирани с теза, която засяга защитата на страната с оръжие общественото мнение се разпада буквално на две. 48 на сто заявяват, че биха воювали в случай на нападение и също толкова (48 на сто), че държавата няма право да рискува живота на своите граждани.

Как нагласите по линията консерватизъм-либерализъм се отразява върху политическите възгледи на днешните българи?

Значителен дял са се обединили около тезата, че ЕС трябва да е съюз от суверенни държави. Що се отнася до формата и съдържанието на управлението вътре в страната, общественото мнение се разделя.

За да просперира държавата, тя трябва да бъде управлявана със здрава ръка – така смятат 51%. Сравним е обаче и делът на тези, които са убедени, че за просперитета на една държава трябва да се гарантират плурализмът, правата и свободите на гражданите - 48 на сто.

„Въпросите са формулирани така, че респондентите са поставени в изкуствена среда, където те няма къде да бягат“, подчертава Симеонов.

„Българското общество е здраво стъпило на земята и пред лицето на неизвестното се хваща за познатото. Това е общество, което не стига до крайности, то е предпазливо, но именно заради това – още по-консервативно“, обобщава социологът.
„Като ценности и като нагласи то е трудно за изкореняване“, е един от изводите на социолозите от „Галъп“.

Любопитен щрих е, че на серия от въпроси българите дават отговор, който се смята за правилен в обществото. Така например, 58% се самоопределят като десни в едно общество с ниски доходи, социални неравенства и т.н.
Върху лявото все още има стигма, смята Първан Симеонов. Но като поведение българското общество се държи като консервативно. Тоест, българите са консервативни без да се назовават така.

Цялата презентация и дискусиите могат да се видят на страницата на Институт за социални изследвания „Иван Хаджийски“ във фейсбук.

 Източник: Епицентър.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner