Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Бащата на убития Андрей Монов: Ако съдът пусне убиеца Полфрийман ще има око за око, зъб за зъб!

Бащата на убития Андрей Монов: Ако съдът пусне убиеца Полфрийман ще има око за око, зъб за зъб!

Преди 6 години австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения

Бащата на жертвата на освободения Полфрийман - Христо Монов, намери сили да коментира пред DarikNews.bg действието на съда - да пусне на свобода убиеца на сина му почти 7 години предсрочно. Решението бе взето от тричленен състав, начело с председателя на

Софийския апелативен съд и шеф на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев.

"Българската държава се подигра с български граждани в лицето на съда. Тримата съдии - този Калпакчиев и двете съдийки, ще носят върху себе си един нравствен позор. Едно само не им пожелавам - да преживеят същото, което преживяхме със съпругата ми и приятелите на сина ми", заяви Монов.

"След днешния ден просто на човек да му се прииска наистина да се промени Конституцията и гражданите да си избират съдиите. Видя се, че най-големият проблем пред тази държава е съдебната система, и то не прокуратурата, а съдът", категоричен беше бившият депутат от БСП.

За себе си казва, че днес му е олекнало - и от натиска, упражняван през годините върху него от страна на родината и адвокатите на Полфрийман.

Искам да чуя аргументите на съдиите, за да пуснат Полфрийман. Може пък да убедят и мен. Ние, жертвите, няма какво да коментираме. Нека тези, които са взели това решение, да обяснят мотивите си, заяви и пред Dir.bg Христо Монов.

"Нека тези съдии, взели това решение, да застанат с лицата си, с имената си и да защитят решението си. Нека убедят хората, че решениeто им e справедливо. Какво излиза - убиец да си в България. Убиецът не признава вината си, но това не пречи да излезе близо 1/3 по-рано от пълната си присъда", добави Монов.

След като стана ясно, че Полфрийман иска да излезе от затвора, бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и бивш депутат от БСП Христо Монов, се закани, че ще търси начини за възмездие, ако съдът пусне осъдения. "Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношения – като Стария завет: око за око, зъб за зъб, нищо че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща", каза Монов пред Bulgaria On Air.

Припомняме, че Апелативният съд в София реши да освободи предсрочно австралийския гражданин Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов. Тричленен състав на Апелативен съд - София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, разгледа вчера жалба срещу решение на Софийския градски съд, с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на Полфрийман.

Преди 6 години австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.

Името на Полфрийман нашумя отново през 2016 г. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

През юли т.г. съдът отказа на осъдения за убийство австралиец да излезе по-рано от килията. Тогава магистратите бяха категорични, че той не се е поправил и превъзпитал докрай. Досието му е пълно с наказания и демонстрации на незачитане на реда зад решетките, стана ясно в съдебна зала.

Сега, два месеца и два дни по-късно, Полфрийман е освободен от горната инстанция.

Убийството на Андрей Монов бе извършено на 28 декември 2007 г. на площад "Света Неделя в София". Смъртта на Монов настъпва след нанесен с нож удар в гръдния кош, което засегнало левия бял дроб и сърцето. За това деяние Джок Полфрийман е признат за виновен и осъден на 20 години лишаване от свобода и общо 400 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди на родителите на Монов. Обезщетението още не е изплатено.

Апелативните магистрати намират сега жалбата за предсрочното му освобождаване за  основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор, от които е излежал 12 години.

Очаква се съдебният състав да публикува мотивите за предсрочното освобождаване днес.

Очаква се и самият Полфрийман да излезе днес от Софийския затвор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner