Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
50 души от созополски села излязоха на протест

50 души от созополски села излязоха на протест

Жителите на три селища в района на Созопол излязоха протест, съобщава БНР. Причините за недоволството им са различни, но проявата ще се проведе съвместно на централния площад пред читалището в Черноморец.

Наследници на земи, които попадат в обхвата на военните поделения край Черноморец, са против продажбата на имотите, която е обявена от Министерството на отбраната. От 2005 г. те настояват министерството на отбраната да им върне земеделските земи, намиращи се в местностите "Червенка" и "Аклади". Водят се и съдебни дела.

Жителите на Атия пък не желаят на едва 300 метра от селището да се изграждат площадки за опасни токсични отпадъци. Те излизат за втори път на протест - преди месец местните изразиха недоволството си от идеята с блокада на пътя за Атия.

Winbet - победата е емоция! (18+)

От своя страна хората от село Присад протестират заради липса на вода. Проблемите с водоснабдяването са дългогодишни. Поради тази причина преди година местните поискаха провеждането на местен референдум за отделянето на Присад от община Созопол и присъединяването му към община Бургас.

Близо 50 души се събраха в центъра на Черноморец. Недоволните са готови на гражданско неподчинение.

"Имаме документи за собственост от 1939 година. От 2005 година започнахме с протести. Бяхме в София, бяхме пред парламента, беше ни обещано решаване на проблема. До момента никой не си е получил земите. Не ни пускат да си влезнем във владение. Имаме спечелени дела", разказват стачкуващите. 

"Готова съм. Ще се запаля. Каракачанов да дойде да ме гледа, как ми взеха земята", заяви една от протестиращите.

"Тръбата излиза направо в дерето, където е за мръсната канализация. Направо в природата отиват химикалите", уплашена е жителка на село Атия. Съселяните й се опасяват от екологична катастрофа заради площадките за опасни токсични отпадъци.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

  • Белград е блокиран от протест на таксиметровите водачи

    Протестиращите твърдят, че възнамеряват да блокират улиците всеки ден от 13 до 15 часа. Според тях протестът ще продължи, докато съществуващият закон не бъде приложен на практика

  • Джейн Фонда е арестувана във Вашингтон

    На видео, разпространено в интернет, се вижда как холивудската звезда, облечена в червен шлифер, бива отведена заедно с още 16 души от служители на реда, само след 10-минутен митинг. И докато полиците съпровождат Фонда, мнозинството я изпраща с възгласи и ръкопляскане. Според униформените акцията им била незаконна

  • ВКС излиза с решение до 2 месеца за Джок Полфрийман

    Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци

Оставете коментар