Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Близки на убитото момиче от Сотиря обявиха гражданско неподчинение

Близки на убитото момиче от Сотиря обявиха гражданско неподчинение

Близките на убитото момиченце поискаха доживотен затвор без право на замяна за убиеца изразяването на недоволство започна в 7:00 ч. и ще продължи докато не бъдат конкретизирани текстовете за намаляване на доживотните присъди

С гражданско неподчинение близките на убитото през август 7-годишно момиченце Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря ще изразят недоволството си от приетите на първо четене промени в наказателния кодекс. Според реформите, отпадане на съкратеното съдебно производство и предложението за възможността да бъдат намалявани с 1/5 присъдите при тежки престъпления.

Милка Георгиева, бабата на убитото дете обяви, че в знак на протест ще се опитат да спрат работещите в съда да влязат в сградата.

"Целта е да не допускаме на работа нашите съдебни власти, макар че те нямат вина. Те работят по законите. Но, това е гражданското неподчинение, което започна подписката от тук и започва и гражданското неподчинение от тук", каза Георгиева, която обяви, че ще направят палатков лагер пред съда в Сливен, а след понеделник той се очаква да бъде преместен пред сградата на парламента в София.

Кристин бе зверски изнасилена и убита, а за престъплението е задържан Мартин Трифонов, който и преди е имал подобни криминални прояви. 

Гражданското неподчинение е обявено за днес, 27 септември, пред Съдебната палата в Сливен.

Близките на убитото момиченце поискаха доживотен затвор без право на замяна за убиеца изразяването на недоволство започна в 7:00 ч. и ще продължи докато не бъдат конкретизирани текстовете за намаляване на доживотните присъди. Протестът ще продължи пред парламента в деня на второто четене на законопроекта.

Няма такова нещо някой да насъсква хората срещу държавата, смята социологът Толя Стоицова.

"Това са две линии, които трябва да се разграничат. Едното е нарушаване на чувството за справедливост. Другото е юридическата част. За всеки един случай, за да се състои коректен обществен дебат, тези две линии трябва да се разграничат", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Социологът осъди заплахите към съдии. Ако има нарушение на закона, съдиите трябва да си понесат наказанията, но не да бъдат заплашвани, категорична е тя.

Не може при всеки инцидент да се променят закони, отбеляза Стоицова. По думите ѝ това сега се прави на парче.

Източник: dir.bg

Снимка: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner