Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Отчетени са завишени нива на азотен диоксид по големите кръстовища в центъра на София

Отчетени са завишени нива на азотен диоксид по големите кръстовища в центъра на София

Освен азотния диоксид, проблем е и превишената концентрация на фини прахови частици (ФПЧ), в резултат на което по данни на СЗО 41 души всеки ден умират преждевременно

Завишени нива на азотен диоксид по големите кръстовища в центъра на София са отчетени през последните месеци. Това завеи в ефира на БТВ съобщи Стефан Димитров от airsofia.infо.

„Започнахме още през юни да измерваме освен фините прахови частици, но и азотния диоксид – типичен за автомобилния трафик и го направихме през лятото, така че да няма съмнения от къде произтича той. Започнахме със София, но в момента измерваме и в други големи градове на страната. Резултатите от август и септември показаха, че дори и на празен град, имаме проблем на оживените кръстовища и там, където има трафик”, уточни Стефан Димитров.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

През последните 4 месеца доброволци измерват нивата на азотен диоксид във въздуха в София, като на 30 места поставят специални измервателни уреди. В централната част на града доброволческите станции са единствените, които следят за качеството на въздуха, тъй като станциите на екоминистерствсто са разположени в по-крайните квартали на града.

Освен азотния диоксид, проблем е и превишената концентрация на фини прахови частици (ФПЧ), в резултат на което по данни на СЗО 41 души всеки ден умират преждевременно.

Изследванията на Диомитров показват още, че в големите жилищни квартали на София няма проблем, но в центъра на града, в оживения трафик или когато се разхождате наоколо или спортувате, имате голям проблем, посочи още Стефан Димитров.

По думите му мръсният въздух е особено опасен за децата, защото се носи в ниското.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner