Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Учредиха награда „Акад. Благовест Сендов“ за принос в образованието и науката

Учредиха награда „Акад. Благовест Сендов“ за принос в образованието и науката

Един от най-големите ни съвременни учени акад. Благовест Сендов ще получи поредно признание за своята огромна научна и обществена дейност

По инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), в лицето на проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание и проф. Ирена Петева – ректор, и с активното съдействие на Синдиката на българските учители и Министерството на образованието и науката e учредена Награда за принос в образованието и науката на името на големия български учен, политик и общественик акад. Благовест Сендов.

Тази специална награда се дава не само заради големите заслуги на акад. Благовест Сендов в областта на образованието и науката, но и заради неговия огромен принос в политическото, културното и общественото развитие на няколко поколения българи.

Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград.

Завършва специалност математика във Физико-математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира изчислителна математика в Московския държавен университет „Ломоносов“ и в Имперския колеж в Лондон.

Проф. Сендов е бил Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Председател на Българската академия на науките и Председател на Народното събрание на Република България.

Идеята на двамата учени - проф. Денчев и проф. Петева за учредяването на тази наградата за принос в образованието и науката, е продиктувана от необходимостта за промяна в съществуващия модел за почитане или публично признаване на заслугите на редица университетски преподаватели, учени и общественици чак след физическата раздяла с тях, което е анахронизъм.

Учредяването на тази награда цели да наложи нов модел за възприемане на достиженията на университетските преподаватели, учените и общопризнатите обществени фигури на  България, а именно, приживе те да получат заслужено признание и уважение за труда и таланта си!  

Още със самото си учредяване Наградата придоби национални измерения и ще бъде ежегодно връчвана на един учител с принос в новите информационни технологии и на един университетски преподавател

Номинациите за това престижно отличие се правят от специално Селекционни комисии с национално представителство, включващи  изтъкнати университетски преподаватели, учени, синдикални дейци, експерти в сферата на образованието и науката и видни общественици.

Наградите за принос в образованието и науката на името на акад. Благовест Сендов ще бъдът връчени на 1-ви ноември 2019 г. на тържествена церемония в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от 9.30 часа по време на честванията на Деня на народните будители.

Първите носители на Националната награда за принос в образованието и науката на името на акад. Благовест Сендов са присъдени:

в категория „учител“  на д-р Ангел Ангелов - учител по информационни технологии в Средно Училище „Сава Доброплодни“, гр. Шумен

и в категория „университетски преподавател“ на известния български юрист – бивш член на Конституционния съд и Председател на Върховния касационен съд на Р България проф. д-р Лазар Груев – преподавател по право и заместник декан на правния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Източник: Епицентър.бг

Снимка: Епицентър.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner