Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Изследване: Богаташите у нас затварят буркани, а бедните търкат билетчета

Изследване: Богаташите у нас затварят буркани, а бедните търкат билетчета

Купуваме, не използваме, а захвърляме стоки и храна, с която сме се запасили. Това показва изследване на журналиста и икономист Димитър Събев съвместно с Университета за национално и световно стопанство, където той прави докторантура

Според изследването му, 40% от нашенците през изминалата година са разхищавали и са изхвърляли продукти на боклука.
"Интензивността, с която маркетингът ни убеждава да купуваме продукти, е равна на интензивността на изхвърлянето накрая. Има силна статистическа зависимост между двата индекса", отбеляза Димитър Събев пред БНР.

Хората с най-ниски доходи са най-уязвими за неблагоприятни маркентингови въздействия, подчерта Събев.

По думите му, тези от нас с доход до 1000 лв. са склонни да се възползват от продукт на промоция, който в последствие захвърлят, тъй като се е оказал некачествен. Според него бедните са по-уязвими, за разлика от хората с високи доходи, над 5 хиляди лева, които по-внимателно си разпределят парите и по-рядко ги дават за глупости.

Регионални различия в потреблението


В изследването се отчита разнородност на потреблението в различните региони на страната.
Според него това е сигнал, че "нашето общество, което нито е консуматорско, нито е колективистично от източен тип, търси посока за развитие".

Млади хора с високи доходи затварят буркани

Същевременно Димитър Събев отбеляза и друга тенденция - млади, добре образовани хора с високи доходи да се завръщат към земята и да затварят буркани.

"Оказва се, че на една трета от българите, са им били предписвани болнични лечения, които според тях са излишни. Разбирате ли, не лекарства, а болнично лечение. Става дума за стотици лева", очерта друг аспект на проучването Димитър Събев.

Клиенти на лотарията - най-уязвимите групи

"София се разви като един европейски град, като едно място, в което можеш да се почувстваш жител на глобалния свят, докато в българските региони, по една или друга причина, царува усещането, че царува безвремие. Това е обяснението, чисто структурно".

Данните на Събев сочат, че започва да се разпада домашната икономика, в която около една трета от българите са доста ангажирани.

"Социалната тъкан започва да изтънява. Много важен, интересен беше резултатът от анкетата, че по-малко от 20 процента от хората прекарват свободно време със съседите си, затворили сме се, капсулирали сме се, потреблението ни е вече вътре в домакинството, не гледаме навън към улицата", коментира журналистът.

Хората с високи доходи не си купуват лотарийни билети, показват още данните.
"Правят го най-уязвимите три групи - хората с доходи под 1000 лева и под 500 лева, хората, които живеят в малките градове, съответно имат по-малко житейски хоризонти и трето хората, които са млади, на възраст до 25 години. Над 50 % от хората до 25 години в нашата анкета отговарят, че имат опит с търкане на талончета", допълни Димитър Събев.

Снимка: Istock

Свързани статии (по етикет)

  • Времето днес - 14 декември 2019 г.

    На места, главно в Южна България, а привечер и в Източна - ще превалява дъжд

  • Красен Кралев и Ваня Удовичич подписаха Меморандум за разбирателство между двете страни

    След подписването на Меморандума двамата министри коментираха добрите отношения в областта на младежта и спорта до момента. “Днес е много важен ден за нас

  • ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат

    „Трудностите в строителството на тръбопровода „Балкански поток“, шпионски и хакерски скандали, спорове за съветската история, взаимно изгонване на дипломати, арест на проруски активист. 2019-та година беше трудна в отношенията между Москва и София. Деловите контакти с Русия са изключително изгодни за България, но не намират разбиране в Европейския съюз. На балканската държава й се налага да маневрира. Общественото мнение там е разделено между привържениците на самостоятелната политика и проевропейския курс, съгласуван с Брюксел. Но инициативата принадлежи на тези, които гледат на Русия скептично“, пише ТАСС в обширен обзорен материал за българо-руските отношения през 2019 година, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса

Оставете коментар

baner

 FB banner