Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Медицинските сестри отново излязоха на протест пред Здравната каса

Медицинските сестри отново излязоха на протест пред Здравната каса

По закон Здравната каса води тези преговори с лекарския съюз за медицинските дейности и със зъболекарския съюз за денталните дейности

Медицинските сестри отново излязоха на протест пред Здравната каса, съобщава btv. Те настояват да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г., с който се определят правилата за осъществяване на плащанията от НЗОК.

По закон Здравната каса води тези преговори с лекарския съюз за медицинските дейности и със зъболекарския съюз за денталните дейности.

Срещата между представителите на протестиращите медицински сестри и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев приключи около обяд, но без да доведе до яснота, съобщава БТВ.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Мая Илиева, организатор на протестите на медсестрите, обясни, че единственото, което протестиращите са разбрали, е, че д-р Дечев няма правомощия, с които да им съдейства. Той обаче ги е насочил към надзора на Здравната каса, откъдето биха могли да ги поканят да присъстват на договарянето.

По думи на Илиева в момента в преговорите единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, а това означава, че има само лекари, без представител на другите регистрираните професии - участници в здравеопазването.

Исканията на медсестрите са в рамковия договор да се фиксират минимални основни заплати и доплащания, а също да се въведат изисквания за броя на медицинските специалисти, които ще обслужват пациентите.

Рамковите договори трябва да бъдат приети до края на тази година, за да влязат в сила от следващата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner