Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Столичната община стартира кампания за подмяна на стари печки

Столичната община стартира кампания за подмяна на стари печки

Поставен е фокус върху подмяна на отоплителните тела на домакинствата

През тази зима Столичната община стартира кампания за подмяна на стари печки. Наред с това започна и монтирането на филтри на комините в къщите, които се отопляват на дърва и въглища. Всичко това е част от програмата за справяме с мръсния въздух и превишаването на допустимите стойности на фини прахови частици във въздуха.

Започна и едно от основните пера, по които Столична община ще се бори с мръсния въздух - подмяната на стари печки.

"В Столична община, след като направихме поредната програма за качеството на атмосферния въздух и прилежащите към нея анализи, стана ясно, че над 50% е приносът от транспорт, но над 40% е приносът от отоплението на твърдо битово гориво".Това заяви Йоана Христова, заместник-кмет по екологията на Столична община.

Поставен е фокус върху подмяна на отоплителните тела на домакинствата. Проучване от миналата година показва, че над 55 000 са домакинствата на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища. Кметът е успял да гарантира подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства.

В момента на сайта на Столична община е качена процедурата, която ще бъде прилагана. Тя е за запознаване на гражданите, за консултации. Предстои да стартираме от следващата година с първите 140 домакинства, каза още Христова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner