Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Българите изпреварват германците по разходи в ресторанти

Българите изпреварват германците по разходи в ресторанти

Най-голям е делът на разходите за обществено хранене в Ирландия (14,4%), следван от Испания, Малта и Гърция, също с двуцифрен дял

Домакинствата в Европейския съюз харчат повече от 600 милиарда евро за хранене в ресторанти, кафенета и столови, което е около 3,8% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

„Разходите за обществено хранене представляват седем процента от разходите на домакинствата през 2018 г.“, съобщават от Евростат, цитирани от БГНЕС.

Най-голям е делът на разходите за обществено хранене в Ирландия (14,4%), следван от Испания, Малта и Гърция, също с двуцифрен дял.

Winbet - победата е емоция! (18+)

От друга страна, най-пестеливи по отношение на разходите за обществено хранене са в Румъния с 1,9 на сто от общото потребление на домакинствата, следват Полша с 3 на сто и Литва с 3,4 на сто.

По фактора колко пари се харчат в ресторанти българите изпреварват „бедните“ германци – сънародниците на канцлера Ангела Меркел дават по ресторантите 4,3% средно на домакинство, докато в България става дума за 4,5%.

Между 2008 г. и 2018 г. делът на разходите за услуги в общото потребление на домакинствата нараства в повечето държави-членки и най-много в Малта с 4,4 процента до 12,6 процента. След това следва Ирландия с ръст от 2,9 процентни пункта и Унгария с 2,5%.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner