Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Убийството на Андреа е сравнено със зверствата в Русе и Сотиря

Убийството на Андреа е сравнено със зверствата в Русе и Сотиря

"Профилът на извършителя на убийството в Галиче е подобен на този при убийствата в село Сотиря и в Русе", каза главният прокурор Иван Гешев

Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче, на който присъстваха още главният прокурор Иван Гешев и окръжният прокурор Десислав Начков.

"Главният прокурор Иван Гешев обърна внимание на възпитанието и липсата на образование. Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление", продължи Маринов.

"Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора. Той има и други присъди", коментира вътрешният министър.

И обясни, че задържаният е непълнолетен, а Законът има специални изисквания за това.

"Ние проведохме среща с обществеността в тази махала, те са силно обострени срещу извършителя и семейството му. Това, което предприемаме от тук нататък - там ще продължи полицейското присъствие, за да се предотвратят подобни инциденти. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение", обясни вътрешният министър. Той допълни, че в района остава засилено полицейското присъствие."

"Профилът на извършителя на убийството в Галиче е подобен на този при убийствата в село Сотиря и в Русе", каза от своя страна главният прокурор Иван Гешев.

Той разкри, че брифингът е формулиран като тема за лицата, които тормозят населението на тези малки населени места.

"Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри координацията между Прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне случват такива трагедии като тази, която ще обсъдим. Това лице, което е с мярка за задържане за 72 часа, е осъждано в изпитателен срок, макар и непълнолетно. Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част Съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено. Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което Прокуратурата може да помогне".

Главният прокурор сподели, че ще се създаде тази организация в най-кратко време.

"Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места", разкри още Гешев.

Според него профилът на този извършител е подобен на профила на извършителя на убийството в село Сотиря и на извършителя на убийството в Русе.

"Изключително брутално убийство. Начинът на извършване говори за профил на социопат. Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност. Така че трябва и другите институции да си свършат работата. Всеки трябва да поеме своята отговорност. Проведохме среща с кмета на населеното място и го уведомихме за това какво предстои в национален план", посочи Гешев.

Окръжният прокурор Десислав Начков даде подробности за убийството. Той обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. След като вечерял, излязъл и минал покрай дома на момичето.

"Той забелязва, че в стаята й свети. И взел това решение, защото я бил харесвал отдавна. Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома била заключена. Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, защото бил ходил преди години с компания", обясни Начков.

Свързани статии (по етикет)

 • Гешев подписа с КНСБ Меморандум за разбирателство и сътрудничество

  Дoкумeнтът прeдвиждa взaимoдeйcтвиe мeжду прoкурaтурaтa и КНCБ в cъвмecтнaтa им рaбoтa c цeл ocигурявaнe нa бързa зaщитa и eфeктивнo рaзcлeдвaнe при cигнaли зa нaрушeния нa трудoви и ocигуритeлни прaвa

 • Превозвачи протестират срещу тол системата в София, Ямбол и Русе

  Представители на транспортни фирми протестират в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе заради тол системата, предава БТА

 • Проф. Стив Ханке: Приватизацията в България през 1997-2001 беше „мръсна“

  Проф. д-р Стив Ханке е професор по приложна икономика и създател и директор на Института за приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Той е също така старши експерт в базирания във Вашингтон институт „Катон“, старши съветник в Университета „Ренмин“ в Китай, както и специален съветник към Центъра за финансова стабилност в Ню Йорк. През 1998 г. той е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.

  В миналото е бил старши икономист в Икономическия съвет на президента на САЩ Роналд Рейгън (1981-1982), старши съветник в Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ (1984-1988), държавен съветник на Литва (1994-1996) и Черна гора (1999-2003).

  В България е известен като Бащата на валутния борд. От 1997 до 2001 беше съветник на тогавашния президент на България Петър Стоянов.

  Проф. Стив Ханке даде ексклузивно интервю за „Монитор“, което беше взето писмено

Оставете коментар

baner

 FB banner