Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Обмислят въвеждането на зони без автомобили в София

Обмислят въвеждането на зони без автомобили в София

Според зам.-кмета по екология Йоана Христова това е една от мерките по програмата за чистота на въздуха

Столичната община обмисля да въведе зони, в които не могат да влизат автомобили с определена категория за замърсяване, съобщава БГНЕС.

По думи на зам.-кмета по екология Йоана Христова това е една от мерките по програмата за чистота на въздуха.

Христова обясни, че това може да са и зони, които са изцяло освободени от транспорт и на влизане на всякакви превозни средства. Те може да обхващат както отделни улици, така и цели карета.

Все още няма решение дали тези зони да са постоянно действащи, или да се предлагат само в дни, в които има регистрирани превишения на допустимите норми.

Всичко зависи от това доколко ефектът от създаването на една такава нискоемисионна зона би оказало влияние на качеството на атмосферния въздух, посочи Христова.

Предстои в рамките на новата програма на Столична община за качеството на атмосферния въздух 2021-2026 г., след като бъде направена инвентаризация на емисиите по сектори, да бъдат изведени мерки за комуникация с гражданите какви са основните резултати. Когато бъдат установени замърсителите, които реално допринасят за замърсяването на въздуха, мерките, които ще бъдат предложени от екипа, трябва да таргетират тези източници на емисии, посочи зам.-кметът.

Тя обясни, че в тази и в следващата програма ще има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за изпълнение, в едно с техните източници на финансиране.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner